Topturners Elwin Lok, Stijn Lammers, Alireza Delshadzadeh en Elias Ridder werden onlangs Nederland kampioen.
Topturners Elwin Lok, Stijn Lammers, Alireza Delshadzadeh en Elias Ridder werden onlangs Nederland kampioen. Foto: Pedro Sluiter

Turnacademie: “We zijn hier iedere dag bezig met maatwerk”

· leestijd 2 minuten Sport

TURNEN – Het kwam weleens voor dat twee fietsers tegen elkaar botsten toen ze naar de spectaculaire oefeningen keken van de turners van de Turnacademie Regio Zwolle. Er valt dagelijks dan ook heel veel te zien, te beleven én soms ook te vieren in Victorium, want onlangs werd de jongens turnploeg voor de tweede keer achter elkaar Nederlands kampioen. “We moeten het niet normaal gaan vinden, wat we hier aan het doen zijn”, aldus algemeen manager Michael Hollander.

(door Erik Riemens)

“Het winnen van het NK Clubteams is een fantastische paramater, maar het dient een hoger doel, namelijk dat individuele turners en het team gaan deelnemen aan een EK, WK en de Olympische Spelen”, voegt een trotse Hollander daar nog aan toe.
Een competitieteam bestaat in totaal uit tien turners, zes ervan turnen op zes toestellen, drie turners per toestel. Er wordt iedere competitieronde geturnd tegen drie andere landelijke teams. Pas op de slotdag op het allerlaatste toestel – de vloer – werd de strijd beslist en was Turnacademie Regio Zwolle opnieuw de beste van Nederland.

Top geregeld

Meerkamper Elias Ridder (21) is zo’n turner. Breed inzetbaar zoals de Zwollenaar het zelf noemt, al ligt zijn specialiteit op de voltige en brug. Zijn droom? De Olympische Spelen, een EK of WK turnen. In die volgorde. Samen met Elwin Lok, Stijn Lammers en Alireza Delshadzadeh kreeg hij onlangs de gouden medaille omgehangen. Dat gold ook voor Wessel Loman, Lode Phillipi, Coen Linn, Michel Vos, Jurian Dekker en Sandro Middag. “Tot mijn twaalfde jaar combineerde ik turnen en judo. Daarna koos ik helemaal voor het turnen, eerst in Zwolle bij Kwiek en Lenig en later bij RKDOS in Kampen.”


“Ik train 24 uur per week en combineer dat als derdejaarsstudent Finance en Control op Windesheim met stage lopen bij Craft. Het is veel, zwaar, maar ook top geregeld. We hebben een eigen turnhal, een goede trainingsstaf en dubbele toestellen. Op Windesheim heb ik een topsportcoördinator, die veel regelt. Daarnaast heb je hier de Krachtcentrale waar we krachttraining doen, is er altijd een fysio aanwezig en is school dichtbij. Ik train elke dag, eerst ’s ochtends, dan loop ik stage en in de middag ben ik hier weer om te trainen. Alleen op zondag turn ik niet.”

Epke Zonderland

De trainingsstaf bestaat naast Hollander uit technisch manager Gerard Speerstra, onder meer jarenlang de coach van Epke Zonderland en Irit Pais, zij houdt zich bezig met het opleidingsprogramma. De naam Turnacademie Regio Zwolle zegt het al. Het is breder, meer en gaat vooral veel verder dan Zwolle. Van Almere, Utrecht tot de Achterhoek en Heerenveen. Zo reist Alireza Delshadzadeh iedere dag nog vanuit Ede.

“De basis is hier goed, de totale infrastructuur is aanwezig, We hebben hier het topsport- en talentenprogramma en daarnaast houden wij ons bezig met allerlei turnactiviteiten om de sport zichtbaar te maken. Zoals A Touch of Magic, het gymgala in het Landstede Sportcentrum. Daarnaast onder meer trainersbijscholingen en bondsopleidingen en onze topsporters als ambassadeurs inzetten op hun eigen basisschool of voormalige turnclub”, vervolgt Hollander. “Onze turnhal is daarbij ons uithangbord. Er is hier iedere dag reuring van 8 tot 21 uur. Je kunt hier altijd trainen. Het is ook heel bewust open, iedereen kan zien wat we hier aan het doen zijn. Ja, dat van die fietsen die op elkaar botsten, omdat ze naar binnen keken is echt waar.”

Regio

“Als jij kijkt naar de talentengroep, dan zetten we in op jongens vanaf 12 jaar, maar we hebben ook de jongentjes van een jaar of 6, 7 in beeld. In totaal praat je over 60 jongens. De jongsten trainen bij hun club en bijvoorbeeld eenmaal in de week bij ons. Daarnaast werken we heel intensief en goed samen met de regioclubs. Zo kunnen de regiotrainers bij ons kennis en ervaring opdoen. Dat kan door hier te trainen met hun eigen turners. We richten ons dan niet zozeer op de turners, maar geven juist advies aan die coaches. Ook zijn we betrokken bij meerdere samenwerkingsverbanden in de regio en kunnen studenten, bijvoorbeeld van Sport en Bewegen, hier stage lopen, om zo les te geven bij hun eigen turnvereniging.”

“Iedere dag zijn we hier bezig met maatwerk”, gaat Kampenaar Hollander verder. “Tegelijkertijd heb ik nog zoveel wensen. Zonder het CSE, het bedrijfsleven en subsidies kunnen wij niet bestaan. Zwolle heeft geen NOC*NSF A-status, dat betekent dat we geen financiering krijgen. Zo zit een buitenlandstage er bijvoorbeeld niet in. Dat is jammer, want in de topsport kun je de dingen niet half doen en wil je geen concessies doen.”

“We zijn hier nu zo’n 2,5 jaar bezig. Dat we nu al zover zijn is heel bijzonder, uniek en maakt mij trots. Alleen en dat blijf ik zeggen: Wat wij hier dag in dag uit aan het doen zijn, moeten wij niet normaal gaan vinden.”

Visualisatie van Solar Transferium Assendorp.
Prowind en Envitron werken samen aan lokale opwek, opslag en verbruik van zonne-energie Algemeen 3 mei, 08:29
Afbeelding
Industrielicht wint aanbesteding voor verlichting van iconische gebouwen in Zwolle Algemeen 2 mei, 17:11
Afbeelding
Horeca in binnenstad viert Bevrijdingsdag met groots muzikaal festijn Algemeen 2 mei, 15:42