Turncoach Michael Hollander met een van zijn leerlingen. "De clubs zijn blij met ons."
Turncoach Michael Hollander met een van zijn leerlingen. "De clubs zijn blij met ons." Foto: Pedro Sluiter

Bij Turnacademie draait het om talent, inspiratie en plezier

· leestijd 2 minuten Sport

TURNEN - “Wij zijn opgericht om talentvolle turners en topsporters een volwaardig turnprogramma aan te bieden in een omgeving met topsportfaciliteiten.” Dat zegt Michael Hollander, algemeen manager van de Turnacademie Regio Zwolle.

(door Harry Bouwhuis)

De sportstichting heeft sinds augustus 2021 haar thuishaven in Sportcentrum Victorium in Zwolle. Het wemelt daar, ook op de zaterdagmorgen, van turntalenten uit de verre regio. Hollander (36) kijkt trots rond naar het heden, maar blikt eerst terug op zijn tijd als talent bij RKDOS uit Kampen.
”Ik begon daar op mijn derde al bij de gymgroep. Turnen is altijd mijn sport geweest. Op mijn elfde trainde ik bij het voormalige CIOS in Heerenveen. Een supertalent was ik niet. Ik zat in Heerenveen in de B-groep. De A-groep was weggelegd voor toppers zoals de broers Herre, Johan en natuurlijk Epke Zonderland. Mijn drive was altijd groot, maar ik moest helaas op mijn veertiende al noodgedwongen stoppen door een opspelende ruggenwervel.”

Hulptrainer

Ondanks het abrupte einde van zijn eigen loopbaan, bleef Hollander de turnsport trouw en werd hij op zijn veertiende hulptrainer van zijn club RKDOS. ”Ik was daar zeg maar een soort ‘manusje van alles.’ Omdat de hoofdtrainer er ineens mee stopte, werd ik op mijn zeventiende al interim-trainer. Daarna klom ik op tot hoofdtrainer en ben dat vijftien jaar gebleven.”
Sinds 2016 is hij docent bij de CSE Topsportacademie Nederland in Zwolle, eerst alleen in de ochtenduren in de oude Stilohal. Vanaf augustus 2021 verdeelt Hollander zijn tijd als sportmanager turnen bij het CSE en algemeen manager en trainer bij de Turnacademie. Voor hem een droomcombinatie.

“We richten ons vooral op jongens die meters willen maken in het turnen. Ja, jongens. Een bewuste keuze. Voor meisjes is veel meer te kiezen qua wedstrijd- en breedtesport. De KNGU is een grote bond met meer dan 230.000 leden. De focus ligt bij de meeste clubs vooral op de breedtesport. Daar is helemaal niets mis mee, maar als Turnacademie kiezen we ervoor talentvolle turners klaar te stomen voor de top. De clubs zijn blij met ons. De verbinding en samenwerking, waarbij wij regioclubs en clubtrainers ook daadwerkelijk ondersteunen en begeleiden zijn uniek. Geen concurrentie, maar samen regionaal turntalent verder helpen.”

Aquarium

Hollander is blij met de turnhal, gelegen op de begane grond van het multifunctionele sportcentrum. “Er is specifiek gekozen voor een open ruimte met veel ramen. Het is hier aan deze weg ‘s avonds net een aquarium vol met fanatieke sporters. Iedereen mag dat zien. Maar we zitten wel aan onze maximumcapaciteit. Overdag is het prima werken, maar als ook andere sporters van deze turnhal gebruik maken is de combinatie niet altijd ideaal en leidt dat nog wel eens tot capaciteitsproblemen. We hebben een talentontwikkelingsprogramma met turners uit onder meer Twente, de Achterhoek, Heerenveen, Ede, Kampen en Zwolle die wekelijks tot 28 uur per week trainen met een enorme intrinsieke motivatie.”

Dat werpt zijn vruchten af. Neem bijvoorbeeld Zwollenaar Elias Ridder (20), een allround turner met specialisatie op voltige en brug. Zijn ambitie is deelname aan EK’s, WK’s en zijn ultieme droom is deelname aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. Het pareltje van de academie is misschien wel de 16-jarige Alizera Delshadzadeh, woonachtig in Ede. Hij kwam als vluchteling ruim vijf jaar geleden vanuit Iran naar Nederland en maakt een stormachtige ontwikkeling door. “Voor Alizera zijn we naarstig op zoek naar woonruimte of een gastgezin in Zwolle, want het dagelijks reizen en zijn internationale ambities zijn lastig te bekostigen. Wij zijn sowieso gebaat bij organisaties die topsport en talentontwikkeling een warm hart toedragen en waarmee we samen unieke dingen kunnen doen op het gebied van samenwerking en of sportsponsoring.”

Samenwerking

Hollander kent zijn rol als manager, maar beseft dat hij nooit in zijn eentje de zaak draaiende kan houden. Tijdens het interview op een kleine tribune boven de turnhal ontgaat hem niets en weet hij precies wat hij aan zijn trainers heeft. “Zoals Gerard Speerstra, hij was negentien jaar lang trainer van Epke Zonderland en is bij het CSE en Turnacademie Regio Zwolle nu verbonden als technisch manager en trainer-coach. Die hoef je echt niets meer te leren.”
Tot slot benadrukt Hollander regelmatig hoe belangrijk de samenwerking met de regionale clubs is. “Daarbij is een hele belangrijke rol weggelegd voor onze coördinator jeugdopleiding Irit Pais. We doen het samen om zo te komen tot een unieke, inspirerende en de beste turnomgeving van Nederland.”

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 17 mei, 09:30
Afbeelding
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Nieuws Ingezonden 17 mei, 09:10