Afbeelding
Foto: Pixabay

Straatrover moet alsnog 2 maanden cel uitzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 27-jarige oud-Zwollenaar moet alsnog 2 maanden de cel in voor een straatroof uit 2019 in Zwolle. Hij had zich niet aan de voorwaarden gehouden en werd aangehouden voor een nieuw strafbaar feit.

Bij een voorwaardelijk opgelegde celstraf hoef je niet achter de tralies, mits je je aan die voorwaarden houdt. De 27-jarige Riad T. kreeg in hoger beroep een taakstraf en een halfjaar cel voorwaardelijk opgelegd voor een gewapende straatroof in Zwolle in 2019. Drie jongens werden in september dat jaar in park Eekhout onder bedreiging van een mes beroofd van portemonnees, schoenen, telefoons, geld en sieraden.

T. stond vrijdag opnieuw voor de rechter, nu omdat hij de voorwaarden had overtreden. Hij moest zich houden aan de aanwijzingen van de reclassering maar werd uit zowaar drie instellingen gegooid wegens intimiderend en agressief gedrag. Zo had hij onder meer een psychiater bedreigd. Ook werd hij aangehouden op verdenking van drugs- en wapenbezit. Een van de voorwaarden was juist dat hij niet opnieuw verdacht mocht worden van een strafbaar feit. Bovendien werd zijn vermeende radicalisering onderzocht omdat Riad overal met iedereen de Palestijnse kwestie wilde bespreken, bleek uit het rapport van de reclassering. Wat de reclassering betreft zat er maar één ding op, en dat was die 6 maanden cel alsnog uitzitten.

‘’U moet weten, ik werd opeens op straat gezet zonder geld, geen contacten in die omgeving, geen medicatie’’, zei T. hier zelf over. De officier van justitie zag in dat het ook deels onmacht van Riad was, waardoor hij in deze positie was beland. De officier vroeg om het opleggen van 2 maanden cel. Die 4 maanden die nog boven zijn hoofd hangt, worden dan wel bij de nieuwe strafzaak rond dat wapenbezit behandeld. De advocaat van T. vroeg om alleen een taakstraf op te leggen.

De rechter vond dat ze niet om de celstraf heen kon en legde de gevraagde 2 maanden cel op. T. liep luid lachend de zaal uit.

Gerard Meijeringh