Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Sinds de officiële opening in 1930 hebben duizenden tieners een onbezorgde middelbareschooltijd gehad op het voormalige Gymnasium Celeanum aan de Veerallee in Zwolle. Helaas kent het gebouwencomplex ook een inktzwarte bladzijde. Op 2 oktober 1942 moesten 84 Joodse vrouwen en kinderen zich in het gymnastieklokaal melden. Zij werden de volgende dag naar Westerbork gedeporteerd en van daaruit naar de vernietigingskampen gestuurd. DeltaWonen heeft een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van het gebouwencomplex. De woningcorporatie heeft het pand op 1 mei gekocht en belofte gedaan dat hier niemand meer wordt uitgesloten. 

Na een huurperiode van 18 jaar is deltaWonen per 1 mei eigenaar geworden van het voormalige Gymnasium Celeanum aan Veerallee 30. “Met de aankoop willen wij een positief hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis van dit bijzondere gebouw. Hier staat onze kernwaarde ‘inclusiviteit’ juist centraal”, aldus directeur-bestuurder Evert Leideman. “Het kantoor biedt niet alleen fijne werkruimte voor zo’n honderd collega’s van diverse pluimage, het pand heeft ook de functie van bezoeklocatie. Dit betekent dat al onze huurders van harte welkom zijn, want wat ons betreft telt iedereen mee. Dankzij de aankoop van het pand leveren we ook in de toekomst een bijdrage aan het woon- en leefgeluk van onze huurders, vanuit Veerallee 30.’ DeltaWonen kocht in 2015 al het pand aan Veerallee 29, waarin voorheen het gymnastieklokaal van de school was gevestigd.

Hartverscheurende geschiedenis
De Jodendeportatie op 2 en 3 oktober 1942 stond niet op zich. Ook in november van dat jaar en op 8 en 9 april 1943 vonden vanuit het gymnastieklokaal van het voormalige Gymnasium Celeanum deportaties plaats, waardoor aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna alle Joden uit Zwolle waren verdreven. Als herinnering aan deze hartverscheurende geschiedenis staat voor het pand het vier meter hoge Joodse monument ‘De Rozenboom’ van kunstenares Iris Le Rütte. In 2015 adopteerde het Celeanum dit monument, omdat de school in de Tweede Wereldoorlog veel Joodse leerlingen telde en daarom haar verbondenheid met de Joodse geschiedenis in Zwolle wil tonen. Sindsdien leggen leerlingen van de school elk jaar rond 2 en 3 oktober rozen neer bij het monument. In de gevel van het gymnastieklokaal is in 2016 bovendien een herdenksteen gemetseld met daarop de tekst ‘Dingen die niet voorbij gaan – 2 en 3 oktober 1942’.

Waarde voor Zwolle
Naast het feit dat het gebouwencomplex een plek van ontmoeting is, is Evert Leideman ook blij dat de panden aan Veerallee 29 en 30 in zijn geheel behouden blijven voor Zwolle. “In 94 jaar tijd is het voormalige gymnasium echt onderdeel geworden van de historie van de stad. Als woningcorporatie behouden en onderhouden wij de twee panden als rentmeester. Op deze manier kunnen wij op diverse manieren waarde toevoegen aan de gemeenschap waar wij deel van uitmaken.”

Afbeelding
Evert Leideman.

Gerard Meijeringh