Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Feestelijke start van project ‘Het Buyten’ in Wijthmen

· leestijd 2 minuten Algemeen

WIJTHMEN - In Wijthmen is donderdag de start van de bouw van de eerste fase van het project ‘Het Buyten’ officieel van start gegaan. Dat werd gevierd op de bouwlocatie. Samen met de kopers en alle betrokken partijen werd stil gestaan bij dit feestelijke moment.

De nieuwbouw in Wijthmen is van groot belang voor de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het dorp. Door het project ‘Het Buyten’, dat uit 117 nieuwbouwwoningen bestaat, ontstaat er een nieuwe dorpskern voor Wijthmen. De eerste fase bestaat uit 50 koopwoningen, waarvan er inmiddels 47 verkocht zijn. Ook omvat het plan 30 betaalbare huurwoningen waaronder rijwoningen en appartementen. De start bouw van dit appartementencomplex zal in de zomer van dit jaar plaats gaan vinden.

Wijkwethouder Gerdien Rots: “Het mooie van deze ontwikkeling is dat het initiatief hiervoor bij het dorp zelf vandaan komt. Dorpsbewoners kunnen hier doorstromen binnen het dorp en er komt ruimte voor nieuwe gezinnen. Met meer woningen kan het voorzieningsniveau, waaronder de naastgelegen basisschool en de verschillende verenigingen in Wijthmen, op peil worden houden.” Toekomstige nieuwe bewoners noemde ze ‘bofkonten’. “Omdat jullie in zo’n mooi dorp komen wonen”, aldus Rots, die waardering heeft voor het feit dat het dorp Wijthmen zelf de handschoen heeft opgepakt wat betreft uitbreiding via het maken van een plan in 2010. Toen was al duidelijk in Wijthmen dat er in nieuwe woningen nodig waren om de leefbaarheid om peil te houden. 

Kenmerkend voor het project is dat bijna alle woningen verschillend zijn ten opzichte van elkaar. Dit komt doordat er meerdere architectenbureaus aan gewerkt hebben en er veel verschillende type woningen in terug komen. Door het toepassen van verschillende ‘specials’ in het plan wordt een gemoedelijke dorpse sfeer van vroeger neergezet in plaats van een standaard nieuwbouwwijk uitstraling. Deze specials bestaan onder andere uit een smederij, een molenstomp, een schoolgebouw, een bijbehorende directeurswoning, een kapschuur, een coöperatie en een boerderij. Dit alles in een modern jasje, maar met een knipoog naar toen. 

De wijk is klaar voor de toekomst en daarbij is veel aandacht geweest voor mens, dier, water en groen. “We hebben met Het Buyten rekening gehouden met de wensen vanuit het dorp, maar ook met de landelijke omgeving. Door het toevoegen van een centrale brink, oftewel een dorpsplein met veel groen, ontstaat er een nieuw dorpshart voor Wijthmen. Deze brink wordt een ontmoetingsplek waar inwoners van Wijthmen elkaar kunnen ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Een nieuwbouwwijk, maar dan met de sfeer van vroeger”, aldus Loostad Vastgoedontwikkeling.

Met een grote opkomst van bijna 200 mensen was het een erg geslaagde middag. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje werden alle genodigden van harte welkom geheten en toegesproken door wijkwethouder Gerdien Rots en de directies van Loostad Vastgoedontwikkeling, Kreator en bouwbedrijf Ufkes. Er werd een starthandeling uitgevoerd die de verbinding tussen het bestaande en het nieuwe dorp Wijthmen symboliseerde. Dit gebeurde in de vorm van twee grote stekkers die langzaam in elkaar werden geschoven waarmee oud en nieuw Wijthmen voorgoed ‘verbonden’ zijn. Zowel de nieuwe bewoners als de oorspronkelijke initiatiefnemers vanuit Wijthmen hielpen hierbij.

De resterende middag was er ruimte voor de kopers om te proosten en kennis te maken met de nieuwe buren en het projectteam. Dankzij de foodtrucks op het terrein ging iedereen met een voldaan gevoel weer naar huis.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Lipton Ice Tea organiseert derde editie van verkiezing voor het favoriete terras van 2024Horeca-eigenaren maken dit jaar kans op een.. Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Het echtpaar van der Laan – Coenrades
Echtpaar van der Laan-Coenrades maar liefst 70 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Meander Bigband maakt indruk in Amerika: Schoolband favoriet op jazzfestival in Philadelphia Algemeen gisteren
Afbeelding
Vrouwenmiddag 'Wat straal je?!' op 1 juni in Zwolle: Opbrengst voor slachtoffers seksueel misbruik in Mali Algemeen 5 mei, 10:25
Afbeelding
Respectvolle Dodenherdenking in Ter Pelkwijkpark (20 foto's) Algemeen 4 mei, 22:47
Afbeelding
Brand bij kledingzaak TrendZ snel onder controle Algemeen 4 mei, 19:31
default
Panorama Hanze: Een Historische Reis nadert zijn Grand Finale Algemeen 4 mei, 14:06
Afbeelding
Voormalig Gymnasium Celeanum in Zwolle wordt plek van inclusiviteit Algemeen 4 mei, 12:33
Afbeelding
Zwolse 1 mei-viering met een bijzonder roosje voor Jan Brinkman Algemeen 4 mei, 09:28