Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket.
Coen Stolk heeft alleen oog voor de basket in het duel tegen RSW Liège Basket. Foto: Pedro Sluiter

Landstede Hammers wil in play-offs vooral constanter zijn

· leestijd 2 minuten Sport

BASKETBAL -  De basketbalmannen van Landstede Hammers beginnen woensdag 8 mei aan de play-offs van de nationale competitie. In Landstede Sportcentrum is in de kwartfinale LWD Basket Leeuwarden de eerste tegenstander. Met technisch directeur Nigel van Oostrum en captain Coen Stolk wordt teruggekeken op het seizoen en vooruitgeblikt naar de eindrondes.

(door Harry Bouwhuis)

“We hebben in de loop van deze basketbaljaargang stappen gemaakt. Met een nieuw team hoort daar ook wisselvalligheid bij”, meent Van Oostrum,  die verder tevreden is hoe de ploeg ervoor staat. ”Bij vlagen wordt er prima gebasketbald. En de wisselwerking met de fans vind ik een groot pluspunt. Daar hebben we ook op ingezet. Je hebt elkaar nodig. Zowel de staf en spelers hebben na afloop altijd tijd voor onze supporters.”
Captain Coen Stolk beaamt dat. ”Die band moest na het teleurstellende vorige seizoen weer worden opgebouwd. Dat is prima gelukt. Neem bijvoorbeeld de support van de fans in Almere tijdens de bekerfinale. Als ik daaraan terugdenk, was dat echt fantastisch.”

Meest positieve

“Een mooi voorbeeld is ook afgelopen woensdag tijdens het laatste thuisduel in de BNXT-league tegen RSW Liège Basket. Het publiek bleef ons steunen, ook na een mindere eerste helft. We wisten er alsnog een verlenging uit te slepen. De steun van de aanhang vond ik misschien wel het meest positieve van dit seizoen”, voegt Stolk toe.

De Belgisch-Nederlandse competitie in de Golden Group werd voor Hammers vrijdagavond afgesloten met een zwaar 97-57 verlies in en tegen Hasselt. Van Oostrum erkent het belang van de BNXT-league, vooral als opmaat voor de Nederlandse play-offs. ”In België zijn in de top door hogere budgetten de posities kwalitatief dubbel bezet in vergelijking met Nederland. Het gevolg is nauwelijks terugval bij rotaties.”
Voor Stolk is dat verschil vooral een extra uitdaging. “Het stimuleert mij om extra te presteren tegen ploegen als Oostende en Giants Antwerpen. Spelen in het Sportpaleis van Antwerpen voor 13000 toeschouwers in een NBA-achtige ambiance was wel gaaf moet ik zeggen. We kwamen nog knap terug na een kansloze beginfase, waarin we bij rust met 45-23 achterstonden.” The Hammers verloren uiteindelijk met 69-59.

Andere culturen

Van Oostrum: “Toch spreken wedstrijden in Europa meer tot mijn verbeelding. Je maakt andere culturen mee, bent een paar dagen samen op pad en op elkaar aangewezen. Goed voor de onderlinge verhoudingen. We kijken er met een prima gevoel op terug. Vijfde worden in poule A van de ENBL is gewoon goed met vier zeges en drie nederlagen. Vooral de 52-56 zege in het slotduel in het Deense Aarhus tegen het ijzersterke Bakken Bears was een visitekaartje.”
Stolk is het eens met zijn technisch directeur. “Dat zijn de krenten in de pap. We hebben in die poulewedstrijden best overtuigend gepresteerd.”

De grootste tegenvaller voor zowel voormalig captain van Landstede Nigel van Oostrum als de huidige Hammers aanvoerder, was het bekerverlies in Almere tegen Heroes Den Bosch. Van Oostrum: “Drie kwarten waren we de bovenliggende partij. In basketbal gaat heet vaak om runs. Je moet ze maken of stoppen. Dat laatste lukte het laatste kwart niet meer. Het zat hem misschien vooral in wat foutieve keuzes. Het momentum ontbreekt dan ook gaandeweg. Doodzonde, want we hadden die beker bijna te pakken.”
Stolk wordt liever niet meer herinnerd aan de verloren finale. “Je denkt dat je na drie ijzersterke kwarten de buit binnen hebt en dan toch met lege handen achterblijven. Dat was voor iedereen een enorme tik.”

Apotheose

Deze week beginnen de play-offs voor de Zwollenaren, de apotheose van het seizoen. Met het thuisvoordeel is Leeuwarden de opponent in de kwartfinale. Van Oostrum: “We kunnen best voor de hoofdprijs spelen, want als we goed zijn, doen we eigenlijk voor geen enkele ploeg onder. De play-offs zijn de mooiste wedstrijden van het seizoen. Je moet genieten, maar vooral ook scherp en constant zijn vanaf de eerste wedstrijden.”
Stolk doelt wellicht op de vroege uitschakeling van vorig seizoen toen de Zwollenaren tegen hetzelfde LWD Basket, destijds nog Aris, het loodje legden in de eerste ronde. “Een gewaarschuwd mens telt voor twee. We moeten in de play-off serie de wisselvalligheid van ons afschudden en constanter worden. Ik heb daar alle vertrouwen in. Laten we het in de play-offs maar gewoon laten zien. Dan kunnen we nog ver komen en de nare smaak van het bekerverlies van ons af spelen. Het moet wat ons betreft een hoogtepunt worden.”

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen 20 uur geleden
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 17 mei, 09:30