Afbeelding
Foto: Shutterstock

Celstraf en tbs voor poging agent te doden in binnenstad Zwolle

· leestijd 1 minuut 112

ZWOLLE (JPZ) – Met een stanleymes stak de 44-jarige Gerrit van V. richting de hals van een voorbijrijdende agent. Van V. kreeg donderdag 2 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

De agent rijdt op de warme zomeravond van 9 september 2023 met geopend raampje in zijn politiewagen door de Zwolse binnenstad. Uit het niets klapt iemand hard op de motorkap. De agent herkent hem: het is de verwarde Gerrit van V. die hij de dag ervoor nog sprak. Maar in zijn ogen ziet hij dat het niet goed gaat met Gerrit. In een reflex probeert hij het raam te sluiten maar Gerrit weet nog net met zijn stanleymes naar binnen te zwaaien. De agent wordt niet geraakt.

Op de zitting twee weken terug gaf Van V. aan waarom hij de agent wilde neersteken. Hij had al eerder gedachten over ‘suicide by cop’: door een agent iets aan te doen hoopte Gerrit doodgeschoten te worden. ‘’Ik worstelde met dat soort gedachten. Die avond kwam dat opnieuw in me op en heb ik het helaas ook uitgevoerd’’, zei de verdachte emotioneel. Zijn actie was niet gericht specifiek tegen deze agent, voegde hij eraan toe. Neergeschoten werd hij niet. De agent reed door na de aanslag, zette zijn auto aan de kant en stapte uit. Daarna liep hij op Gerrit af en wist hem aan te houden.

Gerrit deed al eerder een mislukte zelfmoordpoging. Op 13 december 2022 overgoot hij zichzelf met een brandbare vloeistof op zijn kamer bij zorginstelling Dimence. Twee zorgverleners weten hem, met gevaar voor eigen leven, te weerhouden de vlam van de aansteker bij zijn doordrenkte kleding te houden. Bij beide keren kwamen hulpverleners door Gerrits handelen in een levensgevaarlijke situatie terecht. ‘’Het is dankzij het ingrijpen van hulpverleners dat hij in die pogingen niet slaagde. Dat hij beide feiten pleegde om zichzelf van het leven te beroven, noemt de rechtbank schrijnend’’, zei de rechter donderdag. De rechtbank vond bewezen dat Gerrit gepoogd heeft de agent te doden.

Tegen de man was 4 jaar cel en tbs geëist.

Heeft u gedachten over zelfmoord? Bel gratis 0800-0113 voor hulp.



--

Gerard Meijeringh