Afbeelding
Foto: Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Tbs na brandstichting in flat Hanekamp en doden van hond

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 43-jarige bewoonster van een flat aan de Hanekamp in Zwolle die haar hond doodstak en brand stichtte in haar woonkamer, is veroordeeld tot tbs. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle donderdag.

De brand op 27 december 2022 bleef beperkt tot rookschade in het appartement, maar voor haar hond liep het minder goed af. Het dier overleed nadat hulpdiensten ter plaatse waren. De 43-jarige A. de V. stak haar hond neer met het idee daarna haar eigen leven te beëindigen. Toen ze de eerste keer stak, was dat onvoldoende. “Ze was gewoon supersterk. Ik had spijt dat ik het had gedaan maar ik moest door om haar uit haar lijden te helpen”, zei ze twee weken terug op de zitting. Buren hoorden het rookalarm, klopten aan en probeerden de voordeur te forceren tot De V. uiteindelijk zelf open deed.

De vrouw verkeerde in een psychose toen ze deze feiten pleegde, zo stelden deskundigen, en de rechtbank neemt die conclusie over. De vrouw vertoonde wel vaker verward gedrag. In de zomer van vorig jaar sprong ze al eens van haar balkon, met twee gebroken benen tot gevolg.

“Het hoeft geen betoog dat een dergelijke afschuwelijke gebeurtenis een enorme impact heeft gehad op verdachte en iedereen die hierbij betrokken is geweest”, schrijven de rechters in hun vonnis over de brand en steekpartij in december. De vrouw zit nog vast maar zal vrijdag naar een forensische kliniek worden overgebracht. Het betekent dat haar tbs ook dan meteen ingaat. De opname in de kliniek duurt zolang deskundigen dat nodig vinden. Daarna zal ze intensief begeleid worden.




Gerard Meijeringh