Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Boekhandel Van der Velde stond afgelopen donderdag een lange rij in boekhandel Van der Velde: 110 gelukkigen stonden op de lijst voor een meet and greet met Djamila. Meisje Djamila is filmactrice en zangeres, ze heeft meer dan een miljoen volgers op haar YouTube kanaal en nu ook een kinderboek: ā€œMila en de magische dromenvanger.ā€

(door: Ingrid Oosten)

ā€œAlle puzzelstukken vielen op hun plek voor dit boek. Ik vlog nu tien jaar en wilde daarnaast graag een boek schrijven, maar het had geen prioriteit, totdat schrijfster DaniĆ«lle Bakhuis mij mailde met het plan om samen een boek te schrijvenā€, vertelt Djamila. 

ā€œMijn zonen van vijf en acht zijn grote Djamila fans en elke keer als ik haar filmpjes zag, werd ik er vrolijk van. Daarnaast wilde ik heel graag een boek schrijven die mijn eigen kinderen kunnen lezen. Het is zoā€™n heerlijk, fantasierijk, lief en dromerig boek geworden. Fantastisch!ā€, aldus een enthousiaste Bakhuis. 

Bij Van der Velde staat fan van het eerste uur Demi (14) al vroeg klaar met een tas vol cadeautjes voor haar idool. ā€œIk verzorg het fanaccount van Djamila en daarom heb ik soms ook persoonlijk contact met haar. Vanmorgen kreeg ik nog een appje van haar met de woorden: tot zo.ā€Waarom Djamila deze boektour en contacten onderhoudt? ā€œIk voel het niet als verplichting, maar ik doe het uit een stukje dankbaarheid. Dankzij al mijn fans besta ik, kan ik doen wat ik doeā€, aldus Djamila.

Het boek vertelt over Mila die voor haar verjaardag een dromenvanger krijgt. De dromenvanger blijkt magisch, waardoor Mila elke nacht in Dromenlaan terecht komt. Het boek kun je van kaft tot kaft lezen, maar nog beter is het om elke keer een andere droom te kiezen. Djamila: ā€œIn elke droom zit een les. Mijn lievelingsdroom is de ā€˜geenhoorndroomā€™ waarin de boodschap zit dat je jezelf kunt zijn. Het klinkt als een clichĆ©, maar we hebben denk ik echt een originele invalshoek gekozen.ā€

Djamila en Bakhuis hadden nog niet eerder samengewerkt, maar beiden zijn ze er erg enthousiast over. Djamila: ā€œWe bleken allebei in hetzelfde creatieve level te zitten, daardoor verliep de samenwerking heel vanzelfsprekend.ā€ Bakhuis: ā€œHet klikte vanaf het eerste moment dat we elkaar via Zoom (Djamila woont in Texas) spraken. Na een paar minuten hadden we het karakter al staan en wisten we dat het boek uit losse verhalen moest bestaan. Het was zoā€™n feestje om hier aan te werken. Alles kon.ā€

Ook de dromerige illustraties van Jelke van Antwerpen en de ondersteuning van Moon uitgevers worden door allebei geroemd. ā€œIk vond het fantastisch om dit boek te illustreren. Ik heb alle vrijheid gekregen om Mila uit te werken en haar tot leven te laten komen. Dit droomdebuut was een feestjeā€, aldus Van Antwerpen. 

ā€œIk hoop dat iedereen die het boek leest de fantasiewereld wil instappen die wij gecreĆ«erd hebben. In een boek is alles mogelijk, dat is zo heerlijk. Als kind heb ik mezelf beloofd dat ik onthoud hoe het is om kind te zijn en dat ik die beleveniswereld van een kind in wil blijven duiken. Ik hoop dat de lezers met mij mee duikenā€, besluit Djamila. 

Afbeelding

Gerard Meijeringh