Ruim 250 werknemers zijn bijeen op het terrein in Heerenveen
Ruim 250 werknemers zijn bijeen op het terrein in Heerenveen Foto: Aangeleverd.

Ongeveer 250 medewerkers van Ausnutria staken in Heerenveen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Ruim 250 medewerkers van zuivelproducent Ausnutria zijn vandaag in Heerenveen om een beter sociaal plan af te dwingen. De vakbonden hebben werknemers van vijf locaties (Ommen, Kampen, Leeuwarden, Heerenveen, Zwolle) opgeroepen om het werk drie dagen neer te leggen.

Inzet van de staking is het sociaal plan voor de werknemers. Ausnutria gaar reorganiseren en dat gaan banen kosten. Dus het is van groot belang voor het CNV dat het Sociaal Plan, waarover al ontevredenheid was, wordt aangepast. 

CNV vindt het Sociaal Plan dat de directie aanbiedt onvoldoende. ā€œZo goedkoop mogelijk van de werknemers afkomen die je niet meer nodig hebt, lijkt het motto van de directie te zijnā€, aldus CNV in een eerdere stakingsoproep.

Vorige week maandag ging het personeel van Ausnutria in Heerenveen en Leeuwarden al in staking. Vorige week donderdag volgde ook de Kamper en Zwolse vestiging.

Het Sociaal Plan van Ausnutria is volgens CNV ā€˜veel slechter dan dat van bijvoorbeeld concurrent Campinaā€™. Wie bij Campina ontslagen wordt krijgt 1 maandloon per gewerkt dienstjaar. Ausnutria bood aanvankelijk 0,6 maandloon per gewerkt dienstjaar. CNV en FNV willen onder andere dat dit gelijkgetrokken wordt met Campina naar 1 tot 1,5 maandloon. Dit niet alleen om het personeel bij Ausnutria tegemoet te komen, maar ook om te voorkomen dat met de ā€˜slechte dealā€™ de hele sector omlaag gebracht wordt. De vakbond vreest dat het minder aantrekkelijk wordt om in de sector te gaan werken als andere bedrijven ook deze afspraken als uitgangspunt gaan gebruiken.

Ausnutria zegt verbaasd te zijn dat niet op haar nieuwe bod van 0,77 maandloon ingegaan is

Ausnutria liet via een woordvoerder weten verbaasd te zijn over de nieuwe staking. Maandag nog heeft zij het bod voor de ontslagvergoeding van haar personeel verhoogd van 0,6 maandloon naar 0,77 maandloon. De bonden hebben hier volgens haar niet op gereageerd, maar de staking doorgezet.

Het bedrijf zegt hier verbaasd over te zijn. ā€œWe hebben de bonden gevraagd dit voorstel te bespreken met de achterban en kaderleden. Tot onze verbazing zijn de bonden vrijwel direct weer overgegaan tot het zware middel van staken. Deze handelwijze is niet in het belang van onze medewerkers. Ausnutria heeft zelf haar medewerkers geĆÆnformeerd over de inhoud van het bod. Dit om te voorkomen dat zij op basis van verouderde of onvolledige informatie handelen. Wij vragen de bonden ons voorstel zorgvuldig te bestuderen en dit, inclusief de overige gunstige condities die wij bieden, goed te bespreken met al haar leden.ā€

Eerder maakte Ausnutria bekend te gaan reorganiseren. Door de sluiting van een fabriek in Ommen komen 79 arbeidsplaatsen te vervallen. In Kampen past Ausnutria de organisatie aan, waardoor sowieso 11 arbeidsplaatsen vervallen en 4 nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan. Daarnaast wordt het werk van 13 medewerkers uitbesteed aan een externe partij.

Lees hier meer over de achtergronden van de staking.

Afbeelding
Afbeelding