Glaskunstenaar Simone Guezen met haar eigentijdse kroonluchter.
Glaskunstenaar Simone Guezen met haar eigentijdse kroonluchter. Foto: Ursula van de Bunte

Veelkleurig glasobject verbeeldt 186 Zwolse nationaliteiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Hoe verbeeldt je de veelkleurigheid van Zwolle? Het kostte glaskunstenaar Simone Guezen flink wat denkwerk, maar toen wist ze het: een eigentijd glasobject dat de 186 nationaliteiten van Zwollenaren symboliseert. ā€˜Community Pinpointā€™ is een centraal werk in de expositie Sense of Place, van 1 september tot 15 oktober te zien in het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.

(Door Lucia de Vries)

Simone Guezen, bekend van glasportretten van Herman Brood en David Bowie, is een van een honderdtal (amateur)kunstenaars die meedoen aan Sense of Place, een tentoonstelling van ā€˜oude en nieuwe Zwollenarenā€™. ā€œIk wilde iets stedelijks maken dat de onderlinge verbinding van nationaliteiten van Zwollenaren verbeeldtā€, vertelt ze. Ze kwam uit op een ā€˜Community Pinpointā€™, een veelkleurige kroonluchter in de vorm van een google pin. 

Omdat ze met het maken van het kunstwerk letterlijk oude en nieuwe Zwollenaren wilde verbinden, deed Guezen een oproep via social media. ā€œWie wil helpen een kroonluchter van glas te maken?ā€ Al snel vulde haar atelier bij Co Zwolle zich met Zwolse vrijwilligers, afkomstig uit alle delen van de wereld. Het was hun taak om 186 cirkels van glas te maken, die Guezen in de oven afbakte voor een vlak en glanzend resultaat. 

ā€œZoā€™n vijfendertig mensen deden mee, plus het team van Mannenschuur Zwolle, dat het frame maakteā€, vertelt de glaskunstenaar. De deelnemers schreven op welk gevoel ze bij Zwolle hebben. Een Amerikaanse liet weten dat ze hier ruim dertig jaar geleden kwam wonen, ā€˜aan het einde van Nederlandā€™. Maar dat ze nu elke dag geniet en niet meer weg wil. Een andere deelnemer liet weten dat als ze de Peperbus vanaf de snelweg ziet, denkt: ā€™Hey, we zijn weer thuis!ā€™. 

Het resultaat van die vele handen is, al zegt Guezen het zelf, verrassend: ā€œAls er licht op het object valt mengen de kleuren zich en verschijnen er reflecties op de vloer. Ik ben erg benieuwd wat het effect is als de kroonluchter straks in het Academiehuis hangt.ā€ 

ā€˜Community Pinpointā€™ is onderdeel van Sense of Place, een veelzijdige, eigentijdse tentoonstelling, gemaakt in de geest van de Hanze. Sense of Place is van 1 september tot 15 oktober te bezoeken in het Academiehuis maar het werk is ook blijvend te bewonderen in de fietsroute ā€˜Zwolse Groenvingersā€™. 

Glaskunstenaar Simone Guezen met haar eigentijdse kroonluchter.