Yinthe Schaddenhorst op de grond na een actie
Yinthe Schaddenhorst op de grond na een actie Foto: Pedro Sluiter

Handbal Zwolle koestert talenten als Yinthe Schaddenhorst

· leestijd 2 minuten Sport

HANDBAL - Het was dé zomer voor Yinthe Schaddenhorst (16), handbalster van HV Zwolle. Ze won met Nederland Onder 17 het EK Beach-handball in het zonovergoten Turkse Izmir. Bij haar club is het talent intussen overgeheveld naar het eerste damesteam, dat zaterdag tegen Actief Klazienaveen de eerste seizoenszege boekte. 

(door Harry Bouwhuis)

Schaddenhorst maakt al een flinke tijd deel uit van de Handbalschool Salland in Raalte. “Ik heb er inmiddels veel geleerd. HV Zwolle heeft in dat proces ook een hele goede rol gespeeld.”
Ze kijkt vooral nog met heel veel plezier terug aan de via shoot-outs gewonnen finale van het EK tegen Hongarije. ”De eerste set verloren we, maar de tweede was voor ons. Die shoot-outs waren zó spannend. Beach-handball is sneller dan het ’gewone’ handbal en vooral heel spectaculair. Met het scoren van vliegers en pirouettes scoor je dubbele punten. Met mijn vliegerschoten, waarbij je vanuit de lucht zonder de grond te raken moet scoren, had ik best succes. Er deden ook drie meisjes van Kwiek Raalte mee die ik ken van de handbalschool .Het was een hele mooie ervaring met een geweldig eindresultaat.”

Beter van

Monique Horstra (49), sinds anderhalf jaar voorzitter, handbalde zelf ook bij HV Zwolle en trainde in de loop van de jaren diverse teams. Ze weet precies wat er binnen de club aan talent rondloopt. ”We zijn goed vertegenwoordigd in de Handbalschool Salland . We hebben vier talenten bij de B-A groep, vijf in de C-jeugd en twee in de D-E-lichting. De ontwikkeling van talenten, ook buiten de eigen vereniging om - in dit geval dus bij de handbalschool - daar hechten wij veel waarde aan. Je wordt er als club ook alleen maar beter van.” 

De laatste jaren moest HV Zwolle moeite doen om de vacante posities binnen het bestuur in te vullen. “Het is gelukkig allemaal gelukt en we hebben de zaken weer prima op orde met een goede groep. Lambert Bouwman, jarenlang onze technische man in het bestuur was daarvoor zes jaar hoofdtrainer bij de vrouwen. Nu hij opnieuw weer definitief hoofdtrainer is, wil hij begrijpelijkerwijs geen dubbele pet op hebben en is hij uit het bestuur gestapt.”

Onomstreden

Met het herintreden van de onomstreden Bouwman als eindverantwoordelijke, hoopt Horstra dat er een einde komt aan de jaren van onrust op het trainersvlak bij het eerste damesteam. Want na de eerste periode van Bouwman als hoofdcoach verdwenen diens opvolgers Hermann Dalbke en Nico Einhaus tussentijds door de achterdeur. Met de aanstelling van André Biemans leek de club op langere termijn vooruit te kunnen. Er werd overeengekomen om na het eerste jaar met elkaar door te gaan, maar de coach uit Wierden kwam terug op zijn besluit. ‘Deze groep heeft iemand nodig om boven de speelsters te staan. Zo’n trainer ben ik niet. Dit voelt als een nederlaag’, reageerde hij desgevraagd in De Swollenaer.
Horstra wil wel ingaan op het vertrek van Biemans “Laat ik benadrukken dat HV Zwolle geen moeilijke club is, integendeel. Er lopen wel mensen rond die verstand van zaken hebben en ook mondig zijn. Zoiets kun je ook positief uitleggen. Ik denk dat de oorzaak misschien wel ligt in het verschil in mentaliteit op dat vlak tussen een stads- en een dorpsclub. We hebben overigens prettig met André gewerkt. Zijn vertrek was voor ons ook een verrassing.”
Bij het duel zaterdag tussen HV Zwolle en Actief Klazienaveen in de WRZV-hallen, zit de voorzitter op de tribune als supporter en als moeder, want dochter Merle maakt ook deel uit van de eerste selectie. Horstra ziet de jonge thuisploeg de eerste zege binnenslepen. Het wordt uiteindelijk 27-21. “Met de terugkeer van een paar geblesseerde routiniers stond er echt een ploeg, een mooie mix van talent en ervaring. De jonge garde komt eraan. Dat vind ik mooi om te zien.”

Wel zo prettig

Uiteraard pakt ook Yinthe Schaddenhorst haar speelminuten mee. De linker-opbouwspeelster is uiteraard in haar nopjes met het resultaat. “Het is toch wel een stap van de jeugd naar het eerste. Ik ben er heel goed opgevangen. In het begin hadden we te maken met veel blessures. Tegen Actief waren er gelukkig weer wat speelsters terug die al langer meelopen. Dat is voor ons als jongeren wel zo prettig.” Schaddenhorst kwam tot ruim twintig minuten speeltijd en scoorde ook nog. “Mooi, maar ik ben vooral blij met de winst.”

Na de eerste competitiewinst, wacht HV Zwolle zaterdag het uitduel in Luttenberg tegen middenmoter SDOL. De week daarna wordt op zondag 12 november thuis gespeeld tegen LHC. Die ontmoeting tegen de nummer laatst begint om 13.45 uur in de WRZV-Hallen.

Yinthe Schaddenhorst (16) anticipeert op een Drentse doelpoging.
Afbeelding
Afbeelding
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18