Handbaltrainer Andre Biemans tijdens het duel tegen koploper STEVO. "In deze club zit veel handbal know how."
Handbaltrainer Andre Biemans tijdens het duel tegen koploper STEVO. "In deze club zit veel handbal know how." Foto: Pedro Sluiter

HV Zwolle trainer André Biemans wil niet dat zijn team boerenkoolhandbal speelt

· leestijd 1 minuut Sport

HANDBAL - Trainer André Biemans geeft het toe. Het duurde best een tijdje voordat het kwartje viel en de klik er was tussen hem en de selectie van HV Zwolle. “Sommige mensen fronsten hun wenkbrauwen toen bekend werd dat ik naar Zwolle zou gaan. Ik moest zelf ook even wennen.” Maar de Wierdenaar voelt zich intussen thuis in Zwolle en is ook volgend seizoen de hoofdcoach.

(door Harry Bouwhuis)

Het zat de Zwolse handbalclub afgelopen jaren niet mee met het aantrekken van trainers. De klik ontbrak met de eerder opgestapte hoofdcoach Hermann Dalbke. Daarna dacht de clubleiding met Nico Einhaus een man voor de lange termijn te hebben gevonden. Maar door een veranderde werksituatie vertrok ook hij tussentijds. En opnieuw stond clubicoon, bestuurslid technische zaken en ‘oliemannetje’ Lambert Bouwman op als tussenpaus.

Met het aantrekken van Biemans lijkt HV Zwolle in rustiger vaarwater te komen. De oud-speler van HV Kedingen en trainer van onder meer STEVO (dit interview vond plaats voor het onderlinge duel, zie hiernaast, red.), SDOL en Haarle omschrijft zichzelf vooral als een man van de techniek en tactiek. ”Ik heb daar best een heldere visie over. In deze club zit veel handbal know how. Kijk maar eens hoeveel energie en tijd Lambert Bouwman er al jaren insteekt. Met elkaar kom je dan tot een concept en tactisch plan wat voor de club het beste is.”

Mondiger

Uit het opgebouwde CV van Biemans blijkt dat zijn focus vooral ligt bij het opleiden van jeugd. ”Dat klopt. Ik heb bij mijn vorige clubs altijd veel met de jeugd gewerkt. Dat is de basis. Mijn stelling is dat daar ook de beste trainers moeten zitten. Want als een talent iets foutiefs aanleert en het wordt niet gecorrigeerd, is het lastig om dat nog te veranderen.”
Biemans kent intussen de verschillen tussen dorpsclubs en een toch voor handbalbegrippen grotere stadsclub. ”In de stad is men vooral mondiger. Maar het uitgangspunt blijft altijd de ontwikkeling van de club. Ons tweede team speelt tweede klasse, best een groot verschil natuurlijk met de hoofdklasse. Maar het spel in deze contreien is op dat niveau heel wat beter dan in bijvoorbeeld de lagere klassen in Twente. Daar wordt vaak ’boerenkoolhandbal’ gespeeld.”

Te wisselvallig

“De huidige eerste selectie is best stabiel qua samenstelling, maar ik wil ervoor waken dat de doorstroming niet stokt. Zorg er altijd voor dat er ook wat aankomt”, aldus Biemans. “Goede jeugdspeelsters bijvoorbeeld laten meetrainen met het eerste. Talenten ontwikkelen zich altijd beter als de lat wat hoger wordt gelegd. Bij het eerste team sluipt er nog wel eens wisselvalligheid in. We hebben hele goede wedstrijden gespeeld, maar ook slechte duels afgeleverd.”
“Zondag spelen we tegen STEVO, de koploper. Ik heb er gewerkt en het wordt een weerzien met veel speelsters die ik daar in de jeugd onder mijn hoede had. Misschien kunnen we daar ons voordeel mee doen en een goed resultaat behalen, maar je staat altijd waar je staat.”

Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13
Afbeelding
Regentonnenactie 2024: een ton voor een prikkie Algemeen 18 mei, 10:18