De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Dit najaar: thuiskomen bij Sauna Swoll

Dit najaar: thuiskomen bij Sauna Swoll
Redactie: Zakelijke redactie

Eerst een warme sauna, dan een frisse duik in de zwemvijver, vervolgens bijkomen in het bubbelbad en tenslotte relaxen in een hangmat bij de saunabeach. Even een dag helemaal niks en vooral: heerlijk onthaasten bij Sauna Swoll.

Sauna Swoll heeft een bijzondere geschiedenis. “Mijn vader Gerrit was in zijn vrije tijd duiker. In die tijd had je nog geen goede duikpakken, dus had hij het vaak koud”, legt Minoes van der Kolk, mede-eigenaar van Sauna Swoll, uit. “Een duikvriend van hem had een eigen sauna en daar gingen ze na het duiken samen regelmatig naar toe om op te warmen. Nou zoiets wilde mijn vader ook wel en zo geschiedde. Hij startte in 1972 samen met mijn moeder Willy in een Zwolse woning een kleine sauna en dat liep eigenlijk meteen zo goed dat zij hun groentezaak ervoor hebben opgegeven.”

Thuiskomen

Inmiddels zit Sauna Swoll alweer 40 jaar in een boerderij aan de Heinoseweg. Minoes, haar man Tiemen en zus Esther hebben het bedrijf in de jaren negentig overgenomen en het pand in 2012 grootschalig verbouwd. “Voor de verbouwing hebben we onszelf afgevraagd, wat vinden wij nu eigenlijk prettig? In de sauna kom je voor je rust en ontspanning, het moet voelen als thuiskomen. Daarom hebben we ervoor gekozen om het ruim op te zetten met een duidelijke routing zodat de saunagang, van warmte naar afkoelen, logisch is. We hebben bewust niet te veel faciliteiten genomen, zodat onze gasten geen keuzestress ervaren. Maar de sauna’s die we hebben, zijn van binnen wel heel ruim, zodat er plek genoeg is en het nooit te druk aanvoelt.”

Swoll telt vandaag de dag vijf grote sauna’s waaronder een Russische banja, kleurensauna en Finse praatsauna, een stoombad, twee bubbelbaden, een verwarmd buitenbad, een natuurlijke zwemvijver en een wisselbad, dat uniek is in Nederland. “Het wisselbad is nog een idee van mijn vader. Het bad bestaat uit drie baden die aan elkaar zitten en elk bad heeft zijn eigen temperatuur, 14, 18 en 38 graden. Je kunt als je dat wilt over de muurtjes heen glijden of er gewoon overheen stappen. Van koud naar warm water of precies andersom. Welke route je ook kiest, je huid gaat er hoe dan ook heerlijk van tintelen.”

Sauna ‘pur sang’

Bij Sauna Swoll is het ‘pur sang’ saunagevoel van vroeger in een modern jasje gegoten en omgetoverd tot een fris en eigentijds wellnesscomplex met een knusse en persoonlijke (anderhalve meter-)sfeer. Logischerwijs doet Sauna Swoll daarom ook niet aan badkledingdagen en hoef je niet te reserveren voor het restaurant. Kijk voor meer informatie op www.saunaswoll.nl.