De Swollenaer

Dinsdag, 11 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse zwemmers in actie voor Deltasteur in hoofdklasse

Zwolse zwemmers in actie voor Deltasteur in hoofdklasse
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Na een moeilijke eerste ronde in de Hoofdklasse van de zwemcompetitie, waar enkele sterke zwemmers gemist werden, heeft Deltasteur de weg omhoog gevonden. Meerdere talentvolle Zwolse zwemmers zijn actief bij de Kamper zwemclub. Milou en Thijs ten Koppel, Kylian en Quinn Heederik en Lynn Reitsma kwamen afgelopen weekeinde in actie.

Een verslag van de club:

"Het was even slikken toen de tussenstand na de eerste ronde bekend werd: Deltasteur stond onderaan. Al snel kwam de realiteitszin bovendrijven; de zwemmers hadden een topprestatie geleverd door als ploeg 103% ten opzichte van de persoonlijke records te scoren. Ook in ronde twee werd ver boven de 100% gescoord in een wedstrijd met 66 starts. In de voorlopige tussenstand na ronde twee is Deltasteur twee ploegen voorbij gestreefd en doet daardoor weer volop mee in de eredivisie van het clubzwemmen.

De kop eraf bij de estafettes
De jongens 4x200m borstcrawl estafette (Quinn Heederik, Thijs ten Koppel, Matthew Critchell en Kylian Heederik) zwommen een dijk van een tijd en staken met kop en schouders boven de rest van het veld uit. Als startzwemmer telde de fraaie pr van Quinn: 2.08.59. Bij de meisjes Junioren was het gat met de rest van de ploegen net zo groot als bij de jongens. Demi Westendorp, Eline van Unen, Senna Geerdink en Julia van den Bosch knokten ondanks de voorsprong voor iedere seconde (en daarmee punten) en zwommen keurig onder hun inschrijftijd.

Goede start met grote tijdsverbeteringen
In de jongste leeftijdscategorie blonk Christian van der Werf uit met 1.00.02 op de 100m borstcrawl. Hij kwam verrassend dicht in de buurt van de minuutgrens vanaf een inschrijftijd van 1.03.70. Samen met Thijs ten Koppel en Hielke-Jan Penninkhof werden er goede scores binnengehaald ten opzichte van de naaste concurrenten. Bij de meisjes dook Eline van Unen onder de 1.10 grens op de 100m borstcrawl: 1.09.81 en snoepte Demi Westendorp veel seconden van haar 200m wissel pr af (-13 seconden). Een categorie ouder stond de 100m vlinderslag en 200m rugcrawl op het programma. Bij de jongens zwommen Robert Dragt en Matthew Critchell tweemaal naar grote tijdsverbeteringen. De 12 seconden verbetering van Matthew (2.30.26) sprong het meest in het oog. Kylian Heederik zwom met 1.01.29 een heel sterke vlinderslag en een fraai pr van twee seconden. Bij de meisjes ging Tara Schuurman 16 seconden sneller dan ooit op de 200m rugcrawl (2.40.10) en waren het Milou ten Koppel en Monica Faber die de punten op de kant sleepten. Monica verbeterde haar 100m vlinderslag pr met bijna vijf seconden (1.17.73).

De tel kwijt
Bij de een-na-oudste leeftijdscategorie waren er belangrijke punten te verdienen op de 400m borstcrawl. Manon de Man, Ester Schuurman en Sanne van Dijk gingen bij de Dames te water. Manon bevestigde haar teruggekeerde vorm met een sterke 4.50.45 en daarmee ruim vijf seconden pr. Ester en Sanne verbeterden zich ook, maar voor beide zat er ook veel meer in. Door een telfout van de dames in het aantal te zwemmen banen stopten zij beide te vroeg. Bij de jongens liet Quinn zien prima mee te kunnen bij een leeftijd ‘ouder’. Als derde van het programma tikte hij aan in een heel snelle 4.27.58 (twee seconden pr). Ruth Vahl en Edwin Kanis bewezen de ploeg ook een goede dienst, met name op de 100m schoolslag. Met 1.14.43 en 1.13.27 verbeterden zij hun snelste tijden.

Pittig programma voor senioren
Zoals gebruikelijk hebben de senioren in de tweede ronde van de competitie een pittig programma. Met 400m wisselslag, 200m borstcrawl, 100m vlinderslag, 50m schoolslag en een estafette werden er keuzes gemaakt en zwom niet iedereen alle afstanden. Bij de heren was het met name Gert Norg die sterk voor de dag kwam met 1.02.32 (pr) op de 100m vlinderslag en 30.30 op de 50m schoolslag (tweede tijd ooit). Raymond van Unen tekende voor de grootste verbetering op de 400m wisselslag (zeven seconden). Bij de dames noteerde Marit Boxum een nieuw clubrecord op de 400m wisselslag (5.18.51). Dit was een sterk optreden aan het eind van het programma én na 200m borstcrawl en 100m vlinderslag. Ook Annet van Stratum (pr’s op 50m schoolslag en 200m borstcrawl) en Marleen Welten (pr op 400m wisselslag) hadden een belangrijk aandeel in de totaalscore.

Ook in Dronten spanning in de wedstrijd
In Dronten stond de tweede zwemploeg van Deltasteur aan de start. Het was zeer warm in Dronten en dat kwam de resultaten niet ten goede. De zwemmers knokten desondanks vol overgave door, waardoor er toch gestreden werd om iedere seconde. Er moeten nog enkele tussenstanden binnenkomen maar het lijkt bijzonder spannend te worden in de eerste klasse district. De ploegen rondom Deltasteur staan kort op elkaar. In de laatste twee ronden is er nog van alles mogelijk en wordt beslissing voor degradatie naar verwachting pas in de laatste ronde besloten. Grote persoonlijke records kwamen op naam van Denise Naberman (pr van zeven seconden), Krista Veehof (zeven seconden), Sascha de Velde Harsenhorst (twaalf seconden), Yvon Jansen (zeven seconden) en Demi de Wolf (ook zeven seconden pr). Alle vijf dames deden dit op de 200m wisselslag.

Vizier op scherp
Bij de jongens waren het Sam Vergunst en Douwe Smit die voor de punten moesten zorgen aan de kant van Deltasteur. Beide heren zwommen naar mooie tijdsverbeteringen. Sam deed dit op de 100m vlinderslag (vijf seconden) en Douwe op de 200 rugcrawl (drie seconden pr). In de jongste leeftijdscategorie viel voornamelijk het zwemmen van Wiljan van den Berg en Mathijs van Asselt op. Op de 100m borstcrawl gingen beide jongens sneller dan ooit met 1.28.02 (Wiljan) en 1.23.3 (Mathijs). Bij de oudere zwemmers worden niet veel persoonlijke records verwacht, zeker niet na een korte stop vanwege de feestdagen. Maud Heldoorn had het vizier echter meteen op scherp in het nieuwe kalenderjaar met twee nieuwe persoonlijke records. Op de 200m borstcrawl en 100m vlinderslag ging het sneller dan ooit."