De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

'Zwolse' trainers over de stadsgrenzen. Deze week: Marco Onderberg

'Zwolse' trainers over de stadsgrenzen. Deze week: Marco Onderberg
Marco Onderberg bij ZAC
Foto: Pedro Sluiter
Ingezonden door: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Trainers in het voetbal zijn passanten en daardoor gauw uit het oog verloren. In deze rubriek leest u interviews met oefenmeesters die een rijk verleden hebben bij Zwolse clubs.

Er zijn maar weinig trainers in het amateurvoetbal die met twee verschillende clubs in Zwolle kampioen zijn geworden. Marco Onderberg (47) deed het met ZAC en Dieze West. Het is geen onaardig cv dat Onderberg overlegt, maar op dit moment is de trainer nog niet voorzien voor volgend seizoen. Bij BAS (zaterdag 2G) is hij op gesprek geweest, maar het is nog onduidelijk of daar wat uitkomt. Er zijn meer kapers op de kust. “"Het aanbod is groot. Ik geloof dat er bij Heeten 24 trainers hebben gesolliciteerd op mijn huidige baan dus dat geeft wel aan hoe het in trek is.”"

Onderberg is na drie seizoenen Heeten toe aan een nieuwe uitdaging. En ook aan wat meer reuring. De Zwollenaar houdt van de opwinding die bij een rustige dorpsclub als Heeten vaak ontbreekt. “"Aan de ene kant is het mooi, zo'n dorpse club, de gemoedelijkheid, het rustige en het omgaan met de spelers. Maar ik hou ook wel van een beetje reuring en euhh...ik kan af en toe ook wel een rotjochie erbij hebben."”

Die ‘'rotjochies' had hij bij zijn vorige club, Dieze West, genoeg. “"Dat was af en toe sociaal werken, maar ik vond dat wel leuk om te doen. Daar zit pit in en als je dat dan op de goede manier kan omzetten en je kan dat goed begeleiden. Dan is dat machtig mooi. Dus ik ben daar nog niet uit wat voor mij mooier is. Of het gemoedelijke van een dorspclub of de hectiek. Ik hou ook wel van een beetje druk af en toe. En ik ben als speler zelf ook wel een rotzakje geweest en dan weet je ook wel een beetje hoe die jongens denken en wat ze voelen.”"

Onderberg heeft als trainer nooit lang bij clubs gezeten. Ook bij ZAC en Dieze West, waar hij kampioen werd, vertrok hij na twee jaar. Heeten is pas de eerste club waar hij langer dan twee seizoenen zit. "“Ik moet zeggen: zo'n derde seizoen bevalt me wel. Maar dan moet je wel de juiste klik hebben. Bij een club als Dieze West, daar gebeurt veel. Ben je druk, kost veel van je energie. Dan denk ik dat twee jaar mooi is.”"

Bij ZAC, zijn eerste club, had Onderberg die houdbaarheidsdatum nog niet ontdekt, maar lag een conflict met het bestuur ten grondslag aan zijn vertrek. Over een keeper van de A1 die Onderberg wilde gebruiken en die ondanks de toezegging van een bestuurslid toch met de A1 meedeed. "“Ik was pissig en zei tegen die voorzitter: je belooft wat, en komt het niet na. Als het zo moet, kap ik ermee. Toen zei die: ‘nou, dan kap je er toch mee.'”"

In plaats van een derde seizoen ZAC, in de derde klasse, kwam hij terecht bij Broekland, in de vijfde klasse. Op het moment dat hij besloot te stoppen bij ZAC, waren bijna alle clubs al voorzien. In plaats van met de promovendus mee naar de derde klasse, ging hij met de degradant mee naar de vijfde klasse. “"Misschien had ik het wel wat anders moeten aanpakken, want je gooit zo ook een beetje de handdoek in de ring. Al vind ik nog steeds dat ik gelijk had in die tijd. Maar dat is later allemaal weer uitgepraat hoor. Alleen dat kostte me toen wel een hoop geld. Zeker omdat ik hier dat derde jaar inging en daar hadden we wel een mooie afspraak over. Ik geloof dat me dat toen omgerekend iets van drie, drie-en-een-half-duizend euro kostte.”"

CV Marco Onderberg

Huidige club: Heeten (sinds 2012/2013). Uitkomend in zondag 3B oost. Volgend seizoen: nog niet bekend.
Vorige clubs: ZAC (2001-2003), Broekland (2003/2004), Dedemsvaart (2004/2005), HTC (2005-2007), Heerde (2007-2009), Dieze West (2010-2012).
Kampioenschappen: ZAC 2002/2003 zondag 4H, Dieze West 2011/2012 zondag 3B.
Clubs als speler: SV Zwolle, Zwolsche Boys, ZAC, EDON.