De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwolse Tennis Kampioenschappen richten zich op een topweek voor de recreant

Zwolse Tennis Kampioenschappen richten zich op een topweek voor de recreantZwolse Tennis Kampioenschappen richten zich op een topweek voor de recreantZwolse Tennis Kampioenschappen richten zich op een topweek voor de recreant
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - "We waren eerst niet tevreden over het aantal deelnemers (235), maar als ik kijk naar de beleving, het plezier en de organisatie, dan was het een prima toernooi", zegt Henk Ruiter, toernooileider van de Zwolse Tennis Kampioenschappen, die deze week voor de negende keer in de huidige opzet plaats vonden.

Op de zeven tennisparken die Zwolle rijk is werden doordeweeks groepswedstrijden gespeeld en ZTC De Pelikaan was dit jaar gastheer van het finaleweekeinde, voor de tweede keer. Het toernooi heette in de beginjaren nog Zwolse Masters, maar was toen al geëvolueerd van een toernooi met enkel(spel) clubkampioenen naar een meer recreatief toernooi voor alle niveaus. Om de ZTK wat meer cachet te geven werd er in 2015 en 2016 werk gemaakt van de deelname van voor Zwolse begrippen topspelers (2'tjes dus). Dat lukte, maar kostte veel moeite. Vorig jaar deden de 2'tjes al niet meer mee, maar waren er nog wel 3- en 4-spelers. De hoogste enkelspelcategorie is nu 6. Ook het deelnemersaantal is verder teruggelopen, van 318 naar 309 naar 275 naar 235 dit jaar.

Het doel om 15 procent van de Zwolse clubtennissers te laten deelnemen (zo'n 500) heeft de organisatie losgelaten, alsmede de focus op topspelers. "We richten ons liever op jeugd en spelers in de speelsterkte 4-8. Die topspelers hebben vaak andere belangen dan de recreant, die is niet zo bezig met z'n rating. De recreant wil bij mensen in de poule zitten waar die na afloop een gezellig biertje of wijntje mee kan drinken. Tuurlijk willen ze ook winnen, maar dat is niet het belangrijkste", stelt Ruiter, die spreekt van een goed product. "De sfeer is goed, mensen hebben plezier en verenigingen kunnen zich profileren. Dit jaar hadden we voor het eerst één tennispark per avond. Woensdag zaten we bijvoorbeeld bij TVZ750 en daar was aardig wat publiek. Een deel van de tennissers was daar nog nooit geweest, dus dat is leuk."

Volgend jaar is het finaleweekeinde van de tiende editie bij TC Ittersum.