<< Ga terug

Zwolse hockeyers blijven in overgangklasse

Zwolse hockeyers blijven in overgangklasse
Aaanvoerder Pieter-Jan Voerman scoort zaterdag 2x en zondag 1 x uit een strafcorner.
Foto: Pedro Sluiter

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE/AMSTELVEEN - Op een nauwelijks gesproeid semi-waterveld, in tropische omstandigheden hebben de heren van HC Zwolle zich in Amstelveen verzekerd van nog een jaar in de overgangsklasse. Het klopte Myra in de beslissende, derde wedstrijd met 1-2.

Misschien wel tekenend voor de groei in mentale weerbaarheid: Zwolle gaat goed met de zware omstandigheden om. Het stond met de rug tegen de muur na de 4-2 nederlaag een week eerder in Amstelveen. In Zwolle maakt het die nederlaag zaterdag goed (4-1 door twee strafcorners van Pieter-Jan Voerman en veldgoals van Daan Ros en Maarten Stuyvenberg) al houdt trainer Bert Bunnik nog een paar pijnlijke ribben aan het duel over door een botsing met de scheidsrechter. In een tumultueuze slotfase, met drie Zwolse spelers op het strafbankje, loopt de scheidsrechter achteruit en knalt hij tegen de coachende Bunnik op. Beide liggen met een van pijn vertrokken gezicht op de grond. Het is de climax van een toch al moeizame verhouding tussen de twee. "Bert, kun je alstjeblieft op de bank gaan zitten", vraagt de scheids na het voorval. "Ik stond hier", reageert Bunnik. "Nee, je stond daar", zegt de scheids wijzend richting de zijlijn. Opwinding alom in een enerverend potje op het Hoge Laar. Pas in de slotfase weet Zwolle het duel in het slot te gooien. Na twee strafcorners van Voerman komt Myra negen minuten voor tijd terug tot 2-1. De opluchting is groot als Stuyvenberg een minuut later 3-1 maakt. De beslissingswedstrijd in Amstelveen is afgedwongen.

Een dag later staat de spanning er ook bij Myra op. Zwolle heeft het betere van het spel en komt dankzij een strafcorner van aanvoerder Pieter-Jan Voerman op 0-1. Kort voor de pauze maakt Myra gelijk.

Getorpedeerd

"In de tweede helft hebben we meer grip. Patrick van der Heijden maakt een minuut of achttien na rust de 1-2. Wij hebben meer en betere kansen, maar zijn niet zorgvuldig in de afwerking", aldus Bunnik, die Daan Ros twee keer de verkeerde keuze ziet maken in de slotfase van een aanval. Als Pepijn Muller vijf minuten voor tijd door de keeper getorpedeerd wordt krijgt Voerman de kans om met een strafbal de tweestrijd te beslissen. De topscorer mist, maar Zwolle doorstaat de zenuwachtige laatste minuten.

'Geen kattenpis'

"We zijn er heel blij mee", zegt Bunnik over de handhaving op het tweede landelijke niveau. "We hebben dit seizoen ongelooflijk veel bijgeleerd om te overleven. En dat is geen kattenpis. Je kunt wel kampioen worden in de eerste klasse, maar dat wil niet zeggen dat je kunt aanhaken in de overgangsklasse. En dat hebben we ook ervaren. Na de winterstop hebben we dertien punten erbij gehaald (van de zestien in totaal, MdR). We hebben het hartstikke goed gedaan. Ik ben trots op wat we met die jongens gedaan hebben", aldus Bunnik, die na drie jaren afscheid neemt van de Zwolse club.

Lees later deze maand in De Swollenaer een interview met Bert Bunnik waarin hij terugkijkt op drie seizoenen HC Zwolle.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo