De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Zwollenaar Worst verrassende winnaar City Swim Zwolle

Zwollenaar Worst verrassende winnaar City Swim Zwolle
Michiel Worst is als eerste boven.
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Totaal onverwacht heeft Michiel Worst City Swim Zwolle op zijn naam geschreven. De Zwollenaar begon na drie podiumplaatsen op rij zonder illusies aan de zesde editie van de openwaterrace, maar verraste zichzelf en de concurrentie.

Worst gaf voor de start aan nog herstellende te zijn na een operatie aan zijn gescheurde kruisband, maar had tijdens de race weinig last van het gewricht. Ongeveer halverwege het rondje van 2,7 kilometer door de Zwolse grachten werd duidelijk dat Worst met Adrian Lammers om de zege ging strijden. De twee stonden vorig jaar ook al op het podium, maar eindigden toen op grote afstand van winnaar Remco van Althuis. De titelverdediger was er net als tweevoudig winnaar Bob de Vries niet bij dit jaar.

Waar Lammers de Zwollenaar vorig jaar in de laatste fase van de race, in de Thorbeckegracht, afschudde en de strijd om de tweede plaats won, probeerde hij dat nu al bij het Kerkbrugje te doen. Dit plan keerde zich echter tegen hem. De zwemmer uit Zeewolde 'pakte' een verkeerde lijn omdat hij naar eigen zeggen een peddelaar volgde van de organisatie/het vrijwilligersteam. Worst nam daarentegen de binnenbocht en greep daardoor de leiding. Deze gaf hij niet meer af. In de slotfase liep de waterpoloër van SWOL 1894 zelfs verder uit en werd hij, na Willem van der Sterren, de tweede Zwolse winnaar van City Swim Zwolle.

"Geen kwaad woord over de organisatie want het is een geweldige race. Maar normaal gesproken houdt de voorste peddelaar de snelste lijn aan", sprak Lammers na afloop. Lammers dacht bij het Kerkbrugje een demarrage te plaatsen waar Worst geen antwoord op had, maar pakte daarbij dus onnodige extra meters en vond zich even later terug op de tweede plaats. "Ik had hem al een eerste keer proberen af te schudden en dat lukte niet. Mijn tweede versnelling kon hij niet volgen, maar toen pakte ik dus een verkeerde lijn. Ik schreeuwde nog 'welke kant moet ik op?' Dat kostte ook weer kracht en mentaal werd het toen wel heel zwaar."

Winnaar Worst had er, na twee derde plaatsen en een tweede stek in de vorige drie edities, nauwelijks woorden voor. "Ik begon met het idee van 'uitzwemmen en alles geven.' Daarom begon ik ook hard. Op een gegeven moment lag ik nog steeds voorop en dacht ik 'we gaan er gewoon voor'", aldus Worst, die vorig jaar nadrukkelijk zijn zinnen had gezet op de winst. Dit jaar begon hij zonder illusies over het podium, laat staan de winst. "Ik ben hier al vier jaar mee bezig. En nu ineens eerste. Ongelooflijk."