De Swollenaer

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Zwollenaar in dubio na schrappen van tennisopleiding in de VS

Zwollenaar in dubio na schrappen van tennisopleiding in de VS
Wisse Jonker
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

TENNIS

Wisse Jonker weet nog niet wat hij gaat doen nu zijn universiteit (de East Carolina University) de tennisopleiding heeft geschrapt. De Zwollenaar had nog één á anderhalf jaar te gaan in de VS en behoudt in ieder geval zijn studiebeurs.

Jonker was in Nederland een getalenteerde tennisser die bij de besten van zijn leeftijdscategorie behoorde toen hij besloot om in de VS te gaan tennissen en studeren, om een plan B te hebben mocht een tennisloopbaan er niet in zitten. Professioneel tennisser ziet hij zichzelf niet meer worden, zo zei hij eerder dit jaar: plan B is plan A geworden. In dat opzicht is het schrappen van de tennisopleiding niet het einde van de wereld, maar het nieuws kwam wel als een enorme schok voor Jonker. “Tennis is waar ik van hou en wat ik elke dag het liefste doe. Ik zit nu in dubio”, zegt Jonker, die het goed naar zijn zin heeft in Greenville, South Carolina. “Ik zit goed om m'n plek hier. Ik heb een goed leven: ik heb mijn vrienden en vind makkelijk mijn weg op de campus, ik ken de gebouwen, de professoren.”

Universiteiten met veel 'college sports' worden zwaar getroffen door de coronamaatregelen, aangezien die veelal leunen op recettes. Om de verliezen op te vangen zag de East Carolina University zich genoodzaakt een aantal sporten te schrappen, te weten tennis, zwemmen en schoonspringen. Dat nieuws kwam als een enorme schok voor Jonker, 67 andere studenten en negen coaches. Jonker (20) zit in zijn derde schooljaar en ligt op schema om een half jaar eerder klaar te zijn (in mei 2021). De Zwollenaar staat nu voor de keuze: op dezelfde school blijven en zich richten op zijn studie (economics), verhuizen naar een andere universiteit of terugkeren naar Nederland en de opleiding online vervolgen.

“Verhuizen is wel een optie, maar dan wel naar een mooie stad of een aansprekend team. Maar als ik geen aanbieding krijg, denk ik dat ik blijf”, zegt Jonker, die weet dat de aanbiedingen niet (meer) binnen gaan stromen. “Het is wel lastig om nu nog een transfer te maken. Meestal gebeurt dat in maart. De meeste teams zijn inmiddels al voorzien.”