<< Ga terug

'Zwolle zo langzamerhand echt een sportstad'

'Zwolle zo langzamerhand echt een sportstad''Zwolle zo langzamerhand echt een sportstad'

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Afgaande op de jeugdsportmonitor, in het najaar van 2016 afgenomen door SportService Overijssel in opdracht van de provincie, leven kinderen (van vier tot en met zeventien jaar) in Zwolle gezonder dan hun leeftijdsgenoten in de andere achttien gemeenten in Overijssel. SportService Zwolleis blij met die uitkomst, en een beetje trots.

"Het komt natuurlijk niet alleen door ons werk. Laat ik dat voorop stellen", zegt Roger Knoops, manager van SportService Zwolle. "Dat heeft te maken met de visie en het beleid vanuit de gemeente. Er ligt een een heel goede infrastructuur in Zwolle en sportparkmanagement levert een belangrijke bijdrage. Sport wordt meer als bindmiddel ingezet en er worden meer verbindingen gemaakt tussen sportverenigingen. Ik denk dat Zwolle zo langzamerhand een echte sportstad aan het worden is. Als expertisescentrum op het gebied van sport en bewegen denk ik dat wij daar ook een bijdrage aan hebben. Met alle partijen in de stad zorgen we ervoor dat die uitkomsten zo goed zijn."

Kennisoverdracht
Bewust van het 'gevaar' om te preken voor eigen parochie zegt Knoops dat hij merkt, in contact met andere, kleinere, gemeenten, dat SportService Zwolle voorop loopt met veel initiatieven en veel expertise bezit ten opzichte van dezelfde instanties in andere gemeenten, zeker in Overijssel. Hij zou graag zien dat er nog meer kennisoverdracht plaatsvindt. "Op het gebied van aangepast sporten werken we bijvoorbeeld al samen met Zwartewaterland, Steenwijkerland, Staphorst, Kampen en Raalte."

Sportstimulering
SportService Zwolle ziet dat de initiatieven die het de laatste jaren heeft ontwikkeld vruchten afwerpen. Met sportstimuleringstrajecten zoals de schoolsporttoernooien, de peuter-bootcamptoernooien en schoolsportvereniging Holtenbroek komen meer kinderen in aanraking met sport. Door de kwaliteit van trainingen te verbeteren en het sportplezier te verhogen is er sprake van langere sportparticipatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn: de trainersacademie bij WVF, VTON (Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland) in samenwerking met acht Zwolse voetbalverenigingen, Korfbalkids bij Sparta. Met verenigingen kijkt SportService naar hoe zij kunnen aansluiten bij de wensen en behoeften van jongeren. Die inspanningen zijn nu ook deels zichtbaar in de jeugdsportmonitor Overijssel.

Het nieuwe roken
De uitkomsten laten zien dat Zwolle ten opzichte van de andere gemeenten positief afsteekt.. Het percentage landelijke sportdeelname ligt hoger, meer kinderen zijn lid van een sportvereniging, er voldoen meer aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), er zijn minder jongeren met sedentair (zittend) gedrag, minder met overgewicht en de leefstijl is gezonder. Sedentair gedrag wordt ook wel 'het nieuwe roken' genoemd, om aan te geven hoe slecht het is voor de gezondheid. Van de vier- tot en met zeventienjarigen vertoont 45 procent in Overijssel veel zittend gedrag (meer dan twee uren per dag in de vrije tijd). In Zwolle ligt dat op 41 procent.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo