De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Weinig voldoening van nationale titels voor Buter

Weinig voldoening van nationale titels voor Buter
Peter Buter
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Peter Buter mag zich na zijn drie titels op de NSK 35+ indoor nu ook Nederlands kampioen outdoor noemen, maar glorieus voelde zijn zegetocht in Hilversum niet.

Twee games in drie duels. Meer hoefde de Zwolse tennisser van ztc De Pelikaan niet af te staan om zich tot enkelspelkampioen te kronen in de leeftijdsklasse 80+. Tweemaal won Buter met 6-1, 6-0 en na negen gewonnen games in de finale gaf tegenstander Jack Leonhart op. "Hij verstapte zich", zag Buter vanaf de andere kant van het net. Met Hilbertus Emmink won hij ook nog het herendubbelspel 80+ na twee overwinningen (6-2, 6-0 en 6-1, 6-3).

Nee, veel voldoening gaf de titel in het enkelspel hem niet. Daar is Buter eerlijk in. "Ik had me beter in een lagere leeftijdsklasse kunnen inschrijven", zegt hij een dag na zijn twee gewonnen finales. "Maar dan is de kans dat je verliest natuurlijk groter en dat is niet goed voor je rating." Eerder dit jaar klopte hij op de indoorkampioenschappen zijn grote rivaal Michael van Berckel in de finale en mocht hij zich eindelijk Nederlands kampioen noemen in het enkelspel. Dat voelde, na vier veloren finales, wel als een mijlpaal.

Van Berckel trok zich afgelopen week terug uit het enkelspel met een blessure. Het team waarmee Buter naar de WK Super-Seniors gaat in september moet het ook stellen zonder Van Berckel en Buter heeft dan ook geen hoge verwachtingen van het landenkampioenschap (Team Championships). "Met hem erbij hadden we misschien de laatste vier kunnen halen. Dat wordt nu heel moeilijk."

Dat Buter in de komende jaren zo dominant blijft op de nationale kampioenschappen acht hij niet waarschijnlijk. "Volgend jaar wordt het al weer zwaarder. Dan krijg je een aantal kanjers uit de lagere leeftijdsgroep erbij."

ZLTB

Buter was niet de enige Zwollenaar die in actie kwam op de gravelbanen van het Tulip Tennis Center in Hilversum. In het herenenkelspel 40+ won Sander Erkamp van ZLTB zijn eerste optreden van Niels de Boer alvorens hij met 7-6, 6-3 zijn meerdere moest erkennen in Bram Lomans (de oud-tophockeyer). Lomans verloor op zijn beurt de finale van Dennis Kockx: 6-4, 6-1. Vorig jaar won Erkamp ook van De Boer en verloor hij van de latere kampioen, toen Dennis Bank.