De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

'We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste'

'We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste''We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste'
Redactie: Mark de Rooij

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE – Honderdtachtig slagen per minuut. Dat zal de hartslag van menig PEC Zwolle-fan zijn geweest in de slotfase van PEC Zwolle-Vitesse (4-3). Van euforie naar teleurstelling en alsnog complete feestvreugde. "Zo, deze voel ik nog wel even", glundert Gustavo Hamer na het spektakelstuk.

Belangrijk is de overwinning met het oog op plaats zestien. Die vervelende plek, goed voor nacompetitievoetbal, heeft PEC nu op basis van het doelsaldo overgedaan aan Fortuna Sittard. En laat die ploeg nou komende vrijdag de tegenstander zijn. Hamer kijkt niet echt uit naar het duel met Fortuna. "Ze hebben een grasmat, die is niet ideaal. Fortuna speelt er vaker op, dus die weten daar goed mee om te gaan. Het wordt alleen wel een keertje tijd dat wij er ook eens gaan winnen." De laatste keer was in het kampioensjaar 2011/12, toen een treffer van Arne Slot het toenmalige FC Zwolle met Pasen met een been in de eredivisie bracht. "Kun je nagaan. Daar moeten we wat aan doen."

Het duel met Vitesse zal de Zwollenaren in ieder geval wat zelfvertrouwen hebben gegeven. Trainer John Stegeman koos ervoor om het systeem met vijf verdedigers overboord te kieperen, omdat dit in de duels tegen Feyenoord (3-4 verlies) en AZ (2-0 nederlaag) ook geen defensieve zekerheid bood en bovendien zorgde voor aanvallende onmacht. Van dat laatste was tegen Vitesse zeker geen sprake. Al na zes minuten was het Hamer die de score met een droge schuiver opende.

"Ja, dat was lekker. Ik stond op de juiste plek. We begonnen ook echt lekker aan de wedstrijd." Dat had volgens Hamer mede te maken met de aangepaste voorbereiding. Stegeman liet zijn ploeg om kwart voor een al verzamelen bij het stadion, waarna de spelersbus koers zette richting Villa Heidebad in Epe. "Samen zijn, rusten en eten. Dat was goed voor het gevoel", vond Hamer. Ook het motivatiefilmpje van videoanalist Brent van Ooijen, met hoogtepunten uit de tweede seizoenshelft, hielp daar volgens de ditmaal als middenvelder gestarte Hamer aan mee. "Dat gaf ons net dat extra gevoel dat we het ook kunnen. Mooi gedaan door Brent."

Het leverde aanvallend voldoende aanknopingspunten op, maar toch ook weer enkele knotsgekke tegendoelpunten. De 1-1 viel na een te korte terugspeelbal van Yuta Nakayama, bij de 1-2 durfde Thomas Lam niet uit te stappen op Oussama Tannane en voorafgaand aan de 3-3 maakte Bram van Polen een onnodige overtreding. Hamer: "We hadden het daar inderdaad lastig mee, maar ik krijg er liever twintig tegen en dat we er zelf 21 maken. We hebben gewonnen en dat is het belangrijkste."