<< Ga terug

Waar houdt dit op? Waterpolovrouwen hebben plafond nog steeds niet bereikt

Waar houdt dit op? Waterpolovrouwen hebben plafond nog steeds niet bereiktWaar houdt dit op? Waterpolovrouwen hebben plafond nog steeds niet bereikt

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Nog één keer winnen en de waterpolosters van Swol 1894 spelen naar alle waarschijnlijkheid in de poule voor promotie naar de eredivisie. Ja, u leest het goed. We hebben het over een ploeg die drie jaar geleden nog op districtsniveau speelde en na drie kampioenschappen nog steeds haar plafond niet heeft aangeraakt. Waar houdt dit op? De vraag is vaker gesteld na de afgelopen seizoenen, maar is nog net zo gerechtvaardigd.

"Als we dan bij de eerste vijf eindigen, spelen we volgend seizoen in de eredivisie." Judith Noordhuis zegt het wat terloops na de fraaie 15-13 winst op eerste klasse-koploper PSV. Als het team van trainer/speler Mieke van der Sloot zaterdag wint bij hekkensluiter WZC, wat zeker niet ondenkbaar is, speelt het naar alle waarschijnlijkheid voor de rest van dit seizoen in de promotiepoule met acht ploegen. Daarvan promoveren er vijf en dus is de eredivisie helemaal niet zo ver weg.

Superlatieven komen tekort om de opmars van de Swolse waterpolovrouwen te omschrijven, maar de speelsters zelf hebben maar deels in de gaten hoe bijzonder dit is. "Ergens besef je het wel, maar je zit er midden in. Bij heel veel meiden zit er nog heel veel groei in. Iedereen is leergierig en iedereen wil verder. Dan ben je daar niet zo mee bezig. Maar soms besef je je wel eens van 'hoe krijgen we het voor elkaar(?) want het zijn inmiddels zulke goede teams waar we tegen spelen", zegt de 21-jarige Noordhuis.

Noordhuis, bezig aan haar derde seizoen in Swolse dienst, denkt dat sommige van die teams Swol 1894 ook wel eens onderschatten. "Dan denken ze van 'zoveel bekends zit daar niet bij, dus dat moet kunnen.'" Ook de onbevangenheid waarmee de meiden van Mieke dit en vorig seizoen het water in duiken is een kracht. "Dit is iets wat we nooit verwacht hadden. We zeggen tegen elkaar: 'we weten niet of we het kunnen, maar we gaan er gewoon voor.' We trainen er met z'n allen voor en dan zien we wel hoe het gaat."

De druk die er bij gerenommeerde waterpoloclubs is, ontbreekt in Zwolle. "We doen het al zo ontzettend goed. Als je dan een keer verliest, is dat niet erg. Je moet ook fouten maken om te kunnen leren. Het is een continue leerproces. Je bent daar nooit klaar mee." Het zijn woorden die alle speelsters van Swol omarmen, en die oud-internazional Van der Sloot als muziek in de oren klinken. "Iedereen mag fouten maken, we lossen het als team op", zegt Van der Sloot, die iets meer beseft wat er voor bijzonders gebeurt in zwembad De Vrolijkheid.

"Ik vind het nog steeds bijzonder. Als ik zie: toen ik hier binnenkwam en waar wij nu staan. Dat er voor mijn gevoel nog steeds progressie inzit. Meiden kunnen veel meer dan ze zelf denken. Beetje bij beetje raken ze daar zelf ook overtuigd van. Dat zie je nu steeds meer zn vruchten afwerpen. Soms zeg ik wel eens: waar houdt dit op? Dit is gewoon heel gaaf."

Met de promotiepoule binnen handbereik kijkt Van der Sloot desgevraagd vooruit. "We gaan iedere wedstrijd voor de winst. Als dat gebeurt (promotie, MdR), nemen we onze verantwoordelijkheid en zullen we volgend jaar in de eredivisie spelen", zegt Van der Sloot, die weet dat er dan iets moet veranderen bij de vereniging.

"Je wordt aantrekkelijk voor sponsoren. Het kost geld om mee te doen in de eredivisie, dus de club moet een andere budgettering gaan volgen. Is dat mogelijk? Ik hoop het. Ik hoop dat ze daar achter de schermen al mee bezig zijn."Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo