De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

VSW voor het eerst derdeklasser na winst in finale vanaf de strafschopstip

VSW voor het eerst derdeklasser na winst in finale vanaf de strafschopstipVSW voor het eerst derdeklasser na winst in finale vanaf de strafschopstip
Redactie: Mark de Rooij

(door Gerard Meijeringh)

WINDESHEIM - In de competitie was Zalk te sterk, maar zaterdag heeft VSW alsnog promotie weten te bewerkstelligen. In een gelijk opgaande finale van de nacompetitie werd VV Kampen verslagen. Daar had de ploeg wel een strafschoppenserie voor nodig. VSW won met 9-8. Voor het eerst in de clubgeschiedenis gaat de ploeg uit Windesheim de derde klasse in.

En dat was ook een mooi succes voor trainer Jan van der Kolk. In januari werd al bekend dat Van der Kolk het komende seizoen als hoofdtrainer zou fungeren bij VSW. In maart dit jaar besloten hoofdtrainer Patrick Dijkstra en VSW per direct uit elkaar te gaan en nam Van der Kolk vervroegd het stokje over.

Naar eigen zeggen zat hij zaterdag redelijk rustig op de bank. “Toen onze keeper in de verlenging die geweldige redding maakte, wist ik dat het niet meer mis kon gaan”, aldus Van der Kolk. Dat moment was in de slotfase van de verlenging. Keeper Remon Rietman redde uitstekend op een inzet van Kevin Veger.

Het was een van de weinige opwindende momenten. VSW-Kampen was een tactisch steekspel. Beide ploegen waren beducht voor de gevaarlijke aanvallers en trachten het aanvallend geweld te neutraliseren. Daar slaagden beide ploegen goed in. Daardoor waren kansen op een hand te tellen. William van Oene kopte namens de thuisploeg in de eerste tegen de onderkant van de lat. Kevin Veger liet namens Kampen na rust een goede kans liggen. In de verlenging liet Paco Platenkamp een goedee schietkans liggen.

Omdat Veger in het slot van de verlenging de bal er niet in kreeg, moesten strafschoppen de beslissing nemen. Nadat VSW negen keer had gescoord, schoot Jogchem de Wilde namens Kampen naast en kon het feest losbarsten in Windesheim. VSW gaat de derde klasse in.

Voor komend seizoen is met name het vertrek van Mahsum Yaker een aderlating. Hij vertrekt vanwege een verhuizing naar het westen. Maar met de komst van Maikel Kroes, Martijn Landsman, Jimmy Graave en Leon van der Kolk heeft trainer Van der Kolk straks wel meer te kiezen. Dat zal ook nodig zijn in de zware derde klasse. “Met zeventien spelers hebben we de selectie rond. Ik heb ook nog wat oudere spelers achter de hand.”

Van der Kolk heeft alle vertrouwen in het avontuur van VSW in de derde klasse. “Tegen voetballende ploegen kunnen we goed uit de voeten. En we hebben spelers met ervaring.”