De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Vrouwen HC Zwolle winnen topduel na twee weken zonder hockey

Vrouwen HC Zwolle winnen topduel na twee weken zonder hockey
Foto: Hans Smit (archief)
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Vreugde en verdriet lagen zondag dichtbij elkaar voor Hockeyclub Zwolle. Dames 1 klopte Gooische in een rechtstreeks duel om de koppositie van de eerste klasse terwijl de heren in Leiden drie kostbare punten verloren in de strijd tegen degradatie in de overgangsklasse.

Twee weken lang hadden de speelsters van HC Zwolle geen hockeystick- of bal aangeraakt, althans niet voor een training of wedstrijd. Door de weersomstandigheden waren de velden niet bespeelbaar en dus zochten de hockeysters naar alternatieven. Dat vonden ze onder meer in krachttraining, conditietraining, squash ('voor het voetenwerk') en voetbal bij Indoor Soccer Zwolle. Niet de voorbereiding die trainer Roel Stofmeel wenste met het oog op de kraker tegen Gooische. "Daar heb je allebei mee te maken, maar het is wel jammer dat deze wedstrijd onder deze omstandigheden wordt gespeeld." Stofmeel doelde daarbij ook op het speelveld, dat kurkdroog was omdat er niet gesproeid kon worden in verband met gladheid.

Stofmeel zag het gebrek aan trainingsuren terug: "Beide teams haalden niet hun niveau. Er werd wel veel energie ingelegd en dat leverde veel duels op", zei de oefenmeester over de wedstrijd die Zwolle met 1-2 won. Anne-Roos Meppelink maakte twee veldgoals in de eerste helft en pas tien minuten voor tijd deed Gooische wat terug. "Wij mogen Aline de Visser dankbaar zijn. Zij houdt in de eerste tien minuten drie strafcorners en een strafbal eruit."

Heren 4-2 onderuit

Aan scorebordjournalistiek heeft herencoach Pancho van den Broek een broertje dood. Hij zag zijn team een prima wedstrijd spelen in en tegen concurrent Leiden, maar met 4-2 verliezen. Een pijnlijk verlies voor HC Zwolle, dat hierdoor de nieuwe hekkensluiter is in de overgangsklasse. "Het klinkt misschien raar, maar ik vind dat we goed voor de dag zijn gekomen. We krijgen twee keer de mogelijkheid om de wedstrijd naar ons toe te trekken en dat laten we na." Van den Broek doelt op de fases na de 0-1 voor Zwolle (van Jurjen Boite) en de gelijkmaker (2-2) van Ward Maakal. Zwolle verzuimde in deze fases het 'momentum' uit te buiten. Twee benutte strafcorners van Leiden dompelden Zwolle in rouw.

Van den Broek blijft optimistisch."De competitie is nu niet beslist. We moeten met de borst vooruit de komende wedstrijden tegemoet treden. Ik ben tevreden met de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt."