De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Vrouwen HC Zwolle gunnen elkaar de goals in zevenklapper

Vrouwen HC Zwolle gunnen elkaar de goals in zevenklapper
Miki Spano kan breeduit lachen na haar treffer.
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - De vrouwen van HC Zwolle hebben de promotie naar de overgangsklasse al binnen. Een titel zou de kers op de taart zijn. De formatie van Roel Stofmeel maakte geen fout en won met 7-0 van Amersfoort. Maar met nog één duel te gaan moet koploper Gooische wel punten laten liggen bij GCHC.

Afgezien van het slotduel is Stofmeel nu al dik tevreden over het bijna voorbije seizoen. ”Vorig jaar mochten we en moesten we niets. Dat was dit seizoen precies andersom. Daarin hebben we prima stappen gemaakt. Want de tegenstanders stelden zich ook steeds meer op ons in. Talenten kregen de kans en pikten aan. We hebben een goede meisjeslijn, daar is nog veel meer winst te halen. En ook belangrijk is het versterken van het clubgevoel. Jeugdteams trainen is heel goed voor de uitstraling binnen de hele club. Ons volgende doel is subtop overgangsklasse te spelen. Werk aan de winkel.”

Op het zonnige Hoge Laar is er voor Amersfoort bitter weinig te halen. Het duurt even maar als Sabine van Eijk met een droog schot het doelpuntenfestival opent, loop Zwolle uit naar 7-0 met als cruciaal detail dat alle treffers van verschillende speelsters komen.

'Deze club is zo warm'
Ook de Australische Miki Spano, die in de winterstop vanuit Adelaide neerstreek in Zwolle, pikt haar doelpuntje mee. De 21-jarige aanvalster werd winnaar van een programma van The South Australian Sports Institute en won daarmee een stage in het buitenland. ”Nederland is op hockeygebied een topland. Dat merk je in alles en op alle niveaus. Deze club is zo warm, dat zal me altijd bijblijven. Ik geef een dikke negen voor mijn verblijf hier. En toen ik net wat heimwee kreeg, kwamen uitgerekend mijn ouders en familie op bezoek. Het was voor mij een onvergetelijke en leerzame ervaring die ik koester.“ Spano vertrekt op 14 mei, heeft dan vakantie en sluit daarna aan bij het Australische team U21 dat in augustus in Japan testwedstrijden speelt.

Stofmeel vond de inbreng van zijn Australische pupil best een toegevoegde waarde. ”Miki is met haar techniek vooral onder druk altijd aanspeelbaar. Voor ons was ze een welkome versterking en ze zou ook best in de overgangsklasse mee kunnen komen. Ze is erg leergierig en heeft zich prima ontwikkeld naar een hoger niveau.”

Hockeyers moeten vrezen na gelijkspel

Na de doelpuntrijke overwinning staat ‘Super Sunday’ verder in het teken van het mannenduel tussen HC Zwolle en Voordaan. Het lijkt een formaliteit te worden voor de solide Utrechters die de eerste helft afsluiten met 0-3. Na rust staat er ineens een ander Zwolle dat via Jurjan Boiten en Matthijs Verhoef (2 keer) nog een verdiend punt sprokkelt. Maar door de winst van Leiden is de hekkensluiter nagenoeg zeker veroordeeld tot een ‘best of three’ reeks tegen een nummer vier uit de eerste klasse.