De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Voormalig aanvaller Wieringa zet nu bij CSV '28 de lijnen uit en gaat voorop in de strijd

Voormalig aanvaller Wieringa zet nu bij CSV '28 de lijnen uit en gaat voorop in de strijdVoormalig aanvaller Wieringa zet nu bij CSV '28 de lijnen uit en gaat voorop in de strijd
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

STADSHAGEN - Thomas Wieringa was al twee-en-een-half seizoen gestopt met veldvoetbal toen hij een appje kreeg van CSV-grensrechter Geert Weggemans. Of hij het niet weer eens wilde proberen bij CSV '28. De jonge groep kon namelijk wel wat ervaring gebruiken. "Als ik een beetje aan spelen toekom vind ik het hartstikke leuk, maar het hangt van veel factoren af", zegt de middenvelder een jaar later over zijn toekomst.

Aan het einde van de wedstrijd CSV '28-'t Harde (1-0) vergeet Thomas Wieringa even dat hij geen aanvaller meer is, maar iemand die de lijnen uitzet op het middenveld en jongere spelers aanstuurt. “Thomas, blijven! Thomas terug!”, wordt geroepen vanaf de kant. CSV '28 staat met 1-0 voor en een stunt tegen de (inmiddels gewezen) koploper is in de maak. Wieringa beseft zich op tijd dat hij het ren- en vliegwerk inmiddels beter aan anderen over kan laten en mengt zich verder niet in de uitbraak.

“Ik had altijd best wel snelheid, maar die lange sprintjes kan mijn lichaam niet zo goed meer aan. Ik probeer het spel nu iets meer te verdelen en de jongens te coachen. Scoren is dit seizoen nog niet gelukt, maar dat maakt me ook niet uit eigenlijk”, zegt Wieringa lachend na de 1-0 zege, een zeer welkome driepunter voor CSV '28 na vijf duels op rij zonder winst. Wedstrijden waarin CSV qua vechtlust en inzet niet het achterste van de tong liet zien. “Het echte willen, het vechten, dat ontbrak wel de laatste weken. Dat was er vandaag wel en dat maakt het verschil. Voor de wedstrijd werd het al gezegd: we moeten veel meer de mouwen opstropen”, aldus Wieringa, die beseft dat dit niet bij iedereen vanzelf gaat en dat jongere spelers dit aspect simpelweg nog moeten leren.

“Ervaren jongens weten beter wat er gevraagd wordt. Die kunnen het team daarin op sleeptouw nemen. Je merkt wel dat je dat soort jongens nodig hebt in een jong team”, zegt Wieringa, die na het stoppen van Gework Petrosjan de enige ervaren basiskracht is bij de club in Stadshagen. Reservespelers Han Stolte en Frans Welmers zijn daarin volgens Wieringa ook belangrijk.

'Knetterhard veld'

Met zijn 31 jaar zou Wieringa (Olympia '28, CSV '28, Ulu Spor, Be Quick '28) nog wel een paar seizoenen mee moeten kunnen, maar het is de vraag hoe zijn spieren het houden. De wedstrijd tegen 't Harde is pas de eerste die hij dit seizoen van begin tot eind volbrengt. “Vorig jaar was het vaak de kuit, nu m'n bovenbeen. Heeft ook beetje met het veld te maken. Veel jongens zitten met hamstrings en liezen. Dit veld is echt knetterhard. De tegenstander zei het vandaag ook nog, het geeft niet mee”, aldus Wieringa, die voor zijn rentree de insteek had om het een half jaartje te proberen.

'Straat oversteken en ik ben er'

“Het beviel hartstikke goed en toen heb ik er een seizoen aangeplakt. Ik vind het hartstikke leuk, dus als ik een beetje aan spelen toekom vind ik het wel leuk om te blijven maar het hangt van veel factoren af (werk, privé, fitheid).” Aan de reistijd zal het in ieder geval niet liggen: “Sinds we zijn verhuisd woon ik tegenover het sportpark. De straat oversteken en ik ben er.”