<< Ga terug

Via het briefje van keeperstrainer Eser wordt Nienke Olthof de heldin

Via het briefje van keeperstrainer Eser wordt Nienke Olthof de heldinVia het briefje van keeperstrainer Eser wordt Nienke Olthof de heldinVia het briefje van keeperstrainer Eser wordt Nienke Olthof de heldin

(door Wouter Foppen)

ZWOLLE - Voor het eerst in de historie is PEC Zwolle Vrouwen bekerfinalist. Tegen ADO Den Haag wordt het beslist na strafschoppen en die neemt PEC vele malen beter: 4-2.

Direct na de verlenging moet het gesprek tussen Nienke Olthof en keeperstrainer Eser Elmali ongeveer als volgt zijn gegaan. Elmali: “Goed Nienke, 0-0 en dus penalty’s. Ik heb hier een lijstje met de strafschopnemers van ADO. Wil je afgaan op je gevoel of gebruik maken van dit lijstje?” Olthof: “Wat dit betreft zijn vrouwen autistisch en doen ze hetzelfde. Ik ga dus voor het lijstje.”

Een gouden greep, zo blijkt een minuut of tien later. Olthof heeft dan een penalty van Pia Rijsdijk gestopt en er zelf eentje gemaakt. Maartje Looijen komt naar voren om voor ADO een penalty te nemen en dan is het bingo. Weer gaat Olthof naar de goede hoek en weer komt ze als sterkste uit de strijd. Als Allison Murphy daarna de vierde PEC-penalty binnenschiet, is het kassa: de bekerfinale is voor het eerst in de clubhistorie bereikt.

Dat allemaal door een lijstje. Niet het lijstje van assistent-bondscoach Dwight Lodeweges, die voor een sloot vol geld over de toonbank ging tijdens een veiling voor het goede doel, Nee, het is gewoon het lijstje van keeperstrainer Elmali, die de strafschoppen van ADO grondig analyseerde. “ADO nam in de kwartfinale tegen PSV ook al penalty’s en ook in de competitie hebben ze er een paar gehad. We wisten bijvoorbeeld van Pia Rijsdijk waar ze zou schieten. Het pakte geweldig uit, ik zat volgens mij bij alle penalty’s in de goede hoek. Dit zijn de momenten waarop je als keeper onderscheidend kunt zijn”, glimlacht Olthof haar tanden bloot.

De penalty’s volgen op een moeizame wedstrijd, waarin beide teams sporadisch wat kansen krijgen om te scoren. Maar dat het maar stroefjes ging, daar zal niemand in Zwolle het over een maand nog over hebben. Dan spelen de vrouwen van PEC in de eindstrijd tegen landskampioen Ajax, de ploeg die twee weken geleden nog knap op 0-0 werd gehouden.

“Ik weet zeker dat we kans hebben. Voor ons ligt de focus vol op de beker, want in de competitie kunnen we geen kampioen meer worden. We hebben alles op de beker gegooid en dat blijft zo”, stelt Olthof, die op 11 mei in het spoor gaat van clubgenoten als Diederik Boer en Bram van Polen. Vijf jaar na dato weer een PEC Zwolle – Ajax in Rotterdam.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo