De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Veel vragen en zorgen bij amateurvoetbalclubs

Veel vragen en zorgen bij amateurvoetbalclubs
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Wordt er dit seizoen nog gevoetbald? Hoe gaat het met de leden? Hoe erg knelt de financiële strop? De coronamaatregelen werpen veel vragen en zorgen op bij bestuurders van amateurvoetbalclubs. De voorzitters van Berkum en Be Quick '28 verwachten dat er dit seizoen niet meer gevoetbald wordt.

“Ik hoop dat het seizoen nog op een fatsoenlijke manier kan worden beëindigd, maar daar heb ik een hard hoofd in. Ik denk niet dat er nog gevoetbald wordt”, zegt Be Quick '28-voorzitter Alex van de Vosse naar aanleiding van het verlengen van de beperkende maatregelen tot 1 juni -geen bijeenkomsten- en de uitzonderingspositie daarin voor sportwedstrijden. Hierover moet voor 6 april duidelijkheid worden verschaft. Voor 1 juni worden er sowieso geen wedstrijden met publiek gespeeld, maar de grote vraag is wat er wel wordt toegestaan vanaf 6 april.

“Het is natuurlijk wel een verwarrende situatie”, zegt Berkum-voorzitter Jan-Teun Fuller. “Mijn verwachting is dat er niet meer gevoetbald wordt, maar je weet niet hoe het gaat. Dat geldt voor ons allemaal”, stelt Fuller. “Wij wachten gewoon weer het bericht van de overheid af.”

Olaf Janson, voorzitter van het kleine EDON (vier elftallen), gaat er vanuit dat de lagere teams sowieso niet meer in actie gaat komen en mogelijk alleen de teams in het prestatieve voetbal. “Dat zou bij ons dan alleen het damesteam zijn.”

'Elkaar steunen'

Naast de financiële uitdaging waar sportverenigingen logischerwijs voor staan nu er geen geld binnenkomt, maar wel kosten worden gemaakt, vragen voorzitters zich af: 'hoe houden we de club in deze tijd bij elkaar?'

“Dit is een vervelende periode, maar vooral voor onze leden. Voetbal is de belangrijkste bijzaak in ons leven en daar kunnen we ons nu, in deze mooie tijd van het jaar, niet mee bezig houden en dat is erg jammer. We moeten elkaar blijven steunen”, zegt Fuller. Hij hoopt dat het de circa twaalfhonderd leden iedereen goed gaat nu het verenigingsleven tot stilstand is gekomen en dat de verbinding met elkaar, en de club, toch op de één of andere manier in stand blijft.

Van de Vosse voegt daar aan toe: “De grootste uitdaging is financieel en 'hoe houden we de club bij elkaar?' Dat geldt voor de jeugd, maar ook voor de ouderen die in de onderhoudsploeg zitten bijvoorbeeld.”

Inschrijven volgend seizoen

Zorgen over 'de verbinding' leven er ook bij Janson. En daarbij denkt hij vooral aan het aantal teams dat zich voor volgend seizoen gaat inschrijven. “Dat moet al best snel weer gebeuren. Voor 15 juni. Als de spelers dan zo lang niet bij elkaar zijn geweest...”, zegt Janson enigszins bevreesd. Die zorgen zijn begrijpelijk: de vereniging met de houten doelpalen kan het zich financieel eigenlijk niet veroorloven dat één van de vier teams wegvalt.