<< Ga terug

Van zondag naar zaterdag bevalt HTC-duo goed

Van zondag naar zaterdag bevalt HTC-duo goed
Patrick Maat (links) en Angelo Kisjes waren even terug op het oude nest
Foto: Pedro Sluiter

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – De keuze van Patrick Maat en Angelo Kisjes om vorig jaar over te stappen van SV Zwolle naar HTC was naast een sportieve keuze ook een keuze voor voetballen op zaterdag. In de oefenwedstrijd SV Zwolle-HTC (1-6) krijgen ze nogmaals de bevestiging dat de keuze sportief in ieder geval de juiste is.

Maat maakt zich even kwaad als HTC in de zeventigste minuut een treffer incasseert. De watervlugge Musa Dampha, terug van weg geweest, redt daarmee de spreekwoordelijke eer, maar van een eervol verlies is geen sprake voor Zwolle. De geelhemden mogen blij zijn dat HTC in de tweede helft de teugels laat vieren en zes goals wel genoeg vindt. Zowel Maat als Kisjes heeft dan al een treffer achter zijn naam staan. Voor beide spelers is het een mooie terugkeer bij de club die zij zolang dienden.

In een jaar tijd kan er veel gebeuren. Vorig seizoen speelde zaterdagclub HTC nog in de vierde klasse en zondagclub SV Zwolle in de derde en waar HTC er met enkele versterkingen alleen maar beter op is geworden, is er door een exodus van ervaren spelers bij Zwolle een uitgekleed elftal achtergebleven. Trainer Marco Onderberg probeert dat elftal te behouden voor de vierde klasse, terwijl HTC halverwege het seizoen zesde staat in 3C.

Onderberg had ze er nog graag bijgehad, de naar HTC vertrokken Maat en Kisjes. Spelers met specifieke voetbalkwaliteiten en een prima wedstrijdinstelling, die voor elke vierdeklasser een aanwinst zouden zijn. Collega Joop van Dijk is in zijn nopjes met de spelers, die ook in de derde klasse hun mannetje staan. “Met Angelo op links hebben we een extra wapen. Hij is heel snel en heeft een geweldige pass. Daarmee kan hij spits Stan Wissink, die ook heel snel is, goed bedienen. Hij traint ook altijd, net als Patrick. Patrick is echt een aanjager in het veld. Hij loopt overal, voor een tegenstander is dat niet te volgen”, weet Van Dijk, die Maat aanvankelijk als rechtsbuiten posteerde maar daarop terugkwam. Niet in de laatste plaats door Maat zelf. “Ik ben niet zo van posities. Ik wil redelijk vrij kunnen zijn”, zegt de hard werkende Maat, die de bal het ene moment ophaalt bij zijn eigen 'zestien' en het andere moment binnenschiet omdat hij goed mee opgekomen is.

Zo'n moment is er donderdagavond na 39 minuten als Maat een piekfijne voorzet van Kisjes binnentikt. Het is een treffer die niet kan uitblijven want natuurlijk wil Maat scoren tegen zijn oude club. Hij is nota bene klaar gestoomd voor het treffen nadat hij er een tijdje uitlag vanwege een rugblessure. Bovendien heeft Kisjes al gescoord, met een fraaie stift, dus kan hij niet achterblijven.

Afgegleden

“We waren redelijk gebrand om wat te laten zien tegen onze oude club”, zegt Maat na afloop. Het doet hem pijn om te zien hoe het eerste elftal van SV Zwolle, de club waar hij twintig jaar speelde, in de afgelopen seizoenen is afgegleden. “Er is weinig van over. Zonde eigenlijk. Dan mag je nog blij zijn dat je bent gedegradeerd want in de derde klasse zouden ze strak onderaan staan. Wel jammer voor zo'n club", zegt Maat, die aangeeft dat er naast de sportieve malaise en het vertrek van trainer Joshua Nijlant, met wie hij een goede band had, nog een belangrijke reden was om zijn geluk elders te beproeven.

Maandag vroeg eruit

In verband met zijn werk – 'in de trappenwereld'- begon het voetballen op de zondag hem meer en meer tegen te staan. “Ik ga elke dag kwart voor vijf, vijf uur eruit en dat is wel pittig als je de dag ervoor gevoetbald hebt. Het is ook fysiek zwaar werk”, zegt Maat. Kisjes valt hem bij: “Je kunt op zaterdag nog even blijven zitten in de kantine. Zondag is dat lastig, want maandag moeten we er weer heel vroeg uit.”

Kisjes, die ooit bij HTC begon maar al in de D-jeugd naar SV Zwolle verkaste, ziet ook dat er bij HTC meer toeschouwers zijn dan bij Zwolle. "Bij Zwolle was je blij als er twaalf man zat. Bij HTC is het wat drukker en daardoor wat gezelliger."

Beiden hebben nog geen moment spijt gehad van hun overgang naar de tuinders, die dit seizoen boven verwachting presteren. Zaterdag hervat HTC de competitie met een uitwedstrijd bij Swift '64, dat op de vijfde plaats een puntje meer heeft dan de ploeg van trainer Joop van Dijk.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo