De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Van Leeuwen voelt zich thuis op plek waar emotie en verstand samen komen

Van Leeuwen voelt zich thuis op plek waar emotie en verstand samen komen
Algemeen manager Jeroen van Leeuwen. 'Ik heb mijn vuurdoop wel gehad.'
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Als algemeen manager met facilitaire zaken, supporters, veiligheid en wedstrijdorganisatie in zijn portefeuille kreeg Jeroen van Leeuwen in zijn eerste seizoen PEC Zwolle meteen een bord vol met uitdagingen: een gestaakte competitiewedstrijd vanwege onweer, Ajax-supporters in het Zwolse familievak tijdens PEC-Ajax en ontevreden, zelfs boze supporters na menig thuiswedstrijd in de eerste seizoenshelft. En dat in de kantlijn van een seizoen waarin PEC afscheid nam van twee trainers en (per 1 augustus 2019) een technisch directeur.

“Ik heb mijn vuurdoop wel gehad ja”, lacht Van Leeuwen aan het begin van het interview dat plaatsvindt in een kamertje in het Mac3Park Stadion. Als directeur van SportService Zwolle, waar hij vijftien jaren werkte, keek hij regelmatig naar de overkant en droomde hij wel eens van een baan bij PEC Zwolle. Toen de kans kwam, twijfelde hij geen moment. “Ik heb de kans met beide handen aangegrepen en het voelt goed. Ik zit wel op m'n plek.”

Hoewel hij als algemeen manager niet direct verantwoordelijk is voor de voetbaltechnische kant, beslist hij als directielid wel mee (bijvoorbeeld over een trainerswissel) en wordt hij ook geconfronteerd met de emoties die het spel en de resultaten oproepen, bijvoorbeeld als hij na een wedstrijd zijn gezicht laat zien in het supportershome. Het zijn emoties die het afgelopen seizoen gepaard zijn gegaan met aanhoudend slechte resultaten, cumulerend in het opwachten van de spelersbus na de uitwedstrijd tegen AZ en het ontslag van Van 't Schip, en een paar maanden later: emoties na het aangekondigde afscheid van Jaap Stam, de gedroomde trainer.

Zelf heeft Van Leeuwen, als iemand die ook ambitieus is, wel begrip voor de stap van Stam, die zijn eigen droom achterna gaat door trainer van Feyenoord te worden. Hij trekt de vergelijking met het reguliere bedrijfsleven, waar je met zo'n stap alleen maar gefeliciteerd zou worden. “Maar in de voetballerij ligt dat gevoeliger en ook dat snap ik wel. Daar ben ik het afgelopen jaar wel achter gekomen. Je krijgt met andere factoren te maken dan in een regulier bedrijf. Iedereen heeft een mening en dat maakt het ook mooi, maar je moet je daar niet door laten leiden. Bij het leiden van een organisatie moet je daar wel voor oppassen. Ik ben een type dat veel leest en kijkt, dus ik sluit me daar niet voor af. Ik vind het wel eens moeilijk als het mensen persoonlijk raakt. De kritiek is niet altijd juist, maar je weet dat er in de regio heel veel mensen meekijken en er iets van vinden.”

Als algemeen manager met onder andere facilitaire zaken/veiligheid/supporters op zijn bordje werd Van Leeuwen zelf ook met de nodige uitdagingen geconfronteerd. Twee thuiswedstrijden staan hem nog heel helder voor de geest.

PEC Zwolle-FC Groningen 24 april 2019: 'Dat hadden we natuurlijk niet moeten doen'

“Het was nog nooit gebeurd dat een wedstrijd was gestaakt vanwege onweer. Toen de spelers naar binnen waren en het hele protocol was afgedraaid, verzocht de speaker iedereen om het stadion te verlaten. Ja, dat hadden we natuurlijk niet moeten doen, mensen het onweer in sturen. Maar dat gaat dan zo snel, het is mensenwerk. En dat krijg je dan niet van vijf mensen ofzo te horen, nee je zit met veertienduizend man in een stadion, dus dat merk je dan wel. Binnen drie dagen moesten we toen een nieuwe wedstrijdorganisatie opbouwen. Dan ben je afhankelijk van een hele grote groep mensen, die intern worden ingezet of extern moeten worden ingehuurd. Die moeten weer snel paraat staan.”

PEC Zwolle-Ajax (1-4) 8 december 2018: 'Je wilt een veilig stadion, maar ook gastvrij'

“De thuiswedstrijd tegen Ajax was een uitdaging omdat Ajax-supporters (uit de regio) in de thuisvakken zitten wilden. Dat is goed gegaan, maar het was wel even de vraag, 'hoe gaan we daar mee om?' In het familievak wil je niet fouilleren, of zo minimaal mogelijk. Dat moest nu wel, en dat zorgde voor rijen, voor een onbehaaglijk gevoel. Dat wil je kinderen niet meegeven. Dat blijft een spanningsveld. Je wilt sowieso geen onnodig onveilig gevoel creëren en ik denk dat dat wel gelukt is.”

'Je hebt niet in de gaten wat je allemaal met me doet'

Terugkijkend op zijn eerste seizoen in dienst van PEC Zwolle is het makkelijk om de negatieve zaken te laten overheersen, maar dat strookt niet met het beeld dat Van Leeuwen zelf heeft. “Er zijn ook heel veel mooie dingen gebeurd. Intern hebben wij mooie stappen gezet om beter te worden. Er zijn zaken verder aangescherpt en we hebben mooie resultaten geboekt in relatie tot diverse zaken binnen de club. Specifiek richting de wedstrijden, waar het uiteindelijk toch om draait, was de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (4-3 winst) een sportief hoogtepunt. Een hoogtepunt voor mij persoonlijk was toch ook wel de wedstrijd bij Heracles, waar ik in een bomvol uitvak stond en de 0-2 overwinning kon vieren. En de uitwedstrijd Excelsior, met 400 supporters in Rotterdam. Daar en dan ervaar je pas echt wat voetbalbeleving is, en wat de club met mensen doet”, zegt Van Leeuwen, die een bekende regel uit een Nederlandse hit erbij haalt: “'Je hebt niet in de gaten wat je allemaal met me doet', dat zeggen supporters. En dat zeg ik zelf thuis ook wel eens, in relatie tot mijn werk. Uiteindelijk is dat wat het werk mooi maakt, aan de ene kant de beleving van de supporters, aan de andere kant het zakelijke van in een topsportorganisatie werken."