De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Van Emst heeft knop omgezet na verdriet over missen NOJK

Van Emst heeft knop omgezet na verdriet over missen NOJK
In actie tijdens de voorjaarscompetitie 2019
Foto: Diederik van Hogendorp
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Sarah van Emst moest vanwege een elleboogblessure vroegtijdig en zeer ongewenst een punt zetten achter haar tennisjaar, maar pas wanneer de talentvolle Zwolse ook niet meer had kunnen trainen was er echt een probleem geweest in huize Van Emst. "Ze heeft snel de knop omgezet."

Het deed nog best even pijn bij Van Emst toen ze de loting voor de Nationale Overdekte Jeugd Kampioenschappen (NOJK) voorbij zag komen en haar naam daar niet bij zag staan, maar de talentvolle Zwolse tennisster is nu vooral blij met de prognose dat de schade aan de elleboog meevalt. Ze moet twee, drie per keer per week naar fysiotherapie, maar kan verder wel haar gebruikelijke trainingsuren blijven maken (in Doorn bij Bogtstra en Kempers Tennis Academy, op het CSE Zwolle en 'privé' in Zwolle). Alleen de elleboog moet worden ontzien en dus heeft Sarah inmiddels al vijf weken geen service, smash of hoge volley geslagen.

“Met Kerst hebben we twee weken vrij. Daarna moet ze maar weer eens een service gaan slaan en kijken hoe dat gaat”, zegt moeder Kristel, die tijdelijk een behoorlijk teleurgestelde dochter in huis had. “Met pijn in het hart moest ze afzeggen voor de NOJK. Daar was ze slecht van. Maar ze heeft snel de knop omgezet. Ze is nu hartstikke positief. Als ze helemaal niet had kunnen tennissen, hadden we wel een 'probleem' gehad thuis. Dan was ze niet blij geweest.”

Wereldranglijst

Sarah, begin november vijftien jaar geworden, is de nummer drie van Nederland bij de meisjes tot en met zestien jaar en had graag een gooi gedaan naar de titel deze week op de NOJK in Racketcentrum De Rhijenhof te Den Haag. Eerder dit jaar haalde ze op de NJK (outdoor) de halve finales in het enkelspel -16 jaar en veroverde ze met Florentine Dekkers de titel in het dubbelspel.

Met haar eerste overwinning(en) in het enkelspel op een ITF-toernooi en daarmee een notering op de juniorenwereldranglijst heeft ze dit jaar wederom een mooie stap gezet. Na een kwartfinale op een ITF Grade 4-toernooi in oktober staat ze in de top duizend. In het dubbelspel ging het nog voortvarender met al vier keer een finaleplaats (twee toernooizeges).

Herstel

Voor het herstel van haar beschadigde elleboog staat vijf weken tot drie maanden en de verwachting is dat Sarah eind januari, begin februari voor het eerst weer een officiële wedstrijd speelt. “Dan beginnen we in het dubbelspel. Volgens bondsarts Pluim kan dat als ze zich strak aan het herstelschema houdt", denkt moeder Van Emst.