De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Van der Sloot haalt ook uit kansloze nederlagen haar leermomenten

Van der Sloot haalt ook uit kansloze nederlagen haar leermomenten
Swol 1894-PSV (overleg met Van der Sloot)
Foto: Hans Smit
Redactie: Mark de Rooij

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - "We wisten wat ons te wachten stond. Ik zie wel dat we ondanks de vele nederlagen nog steeds progressie boeken." Coach Mieke van der Sloot van SWOL 1894 maakt een tussenbalans op. Maar ze weet allang dat in de eredivisie, het walhalla van het vrouwenwaterpolo, slechts een ondergeschikte rol voor haar team is weggelegd.

Handelingssnelheid, slimmigheidjes en vooral talent. Van der Sloot (38), met zo’n 350 Oranje-caps op haar naam, maakte het allemaal mee in de waterpolotop bij Polar Bears uit Ede. “Dit niveau is zo hoog. Dat wij erbij zijn is al mooi en vooral leerzaam.” Na vier promoties is de eredivisie een feit. Met dank aan de bond. Via een ‘bonussysteem’ ging het aantal clubs op het topniveau van acht naar twaalf. ”Onderdeel van deze opzet betekent ook dat we twee jaar niet kunnen degraderen. Dus hebben we nog even de tijd. Nee, we raken niet van het pad na al die nederlagen. Als je tegen een topploeg het eerste duel met 25-4 verliest en in de return ‘maar’ met 25-10 onderuit gaat haal ik daar mijn leermomenten uit.”

De spanningsboog staat zaterdag flink gespannen bij SWOL 1894 voor het thuisduel tegen PSV, ook een laagvlieger. Het is dé kans om het puntentotaal van slechts twee wat op te krikken. SWOL 1894 verliest met 11-14. De continu fanatiek coachende Van der Sloot ziet tot haar grote ongenoegen dat SWOL 1894 van 3-3 op een onoverbrugbare 3-9 komt. ”Ik was zo pissig vooral omdat afspraken niet werden nagekomen. Pas op met terugspelen op de keeper en laat hun midvoor niet wegdraaien. Daar ging het ook mis”, reageert ze na afloop nog steeds wat geagiteerd. “Verder hebben we niet eens slecht gespeeld en kwamen nog goed terug. We benutten echter een kans om eens te winnen in de eredivisie niet. Heel jammer, maar we gaan niet bij de pakken neerzitten. Dit seizoen is eigenlijk één groot leerproces.”

Waterpolo blijft haar grote passie. Ook het nationale team waarvoor ze zo vaak uitkwam. De oud-international baalt dan ook stevig dat Nederland tijdens het EK werd uitgeschakeld door Rusland. “Drie keer misten we in de wedstrijd strafworpen. Dat gaat in het hoofd van zo’n jonge ploeg zitten. Dat merkte je ook duidelijk tijdens de beslissende penaltyreeks. Te veel spanning. Ik zag de bui al hangen. Het OKT gaat trouwens nog lastig worden met landen als Hongarije en Italië. De druk is altijd een extra tegenstander."