De Swollenaer

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Uitreiking Salverda Trofee: topscorer vrouwen treft ploeg met minste tegengoals

Uitreiking Salverda Trofee: topscorer vrouwen treft ploeg met minste tegengoalsUitreiking Salverda Trofee: topscorer vrouwen treft ploeg met minste tegengoals
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE – "Gaan we voor het kampioenschap of gaan we voor de lol? Als we voor het kampioenschap gaan, heeft dat namelijk wel consequenties", hield Han Hakkenberg de EDON-vrouwen voor aanvang van het seizoen voor. Het leidde tot een kampioenschap in de vijfde klasse (het laagste niveau) en prolongatie van de topscorerstitel van Erica de Bok.

Ondanks een afwezigheid van maar liefst acht weken wegens een ingescheurde enkelband kwam De Bok tot een indrukwekkend aantal van vijftig competitiegoals. Het ontbreken van de topschutter weerhield EDON er niet van om op titelkoers te blijven. “Als je kampioen wilt worden, moet je het met z'n allen doen”, weet Hakkenberg, die met die filosofie ook wel eens iemand moest teleurstellen op de wedstrijddag. “Dan kan het zijn dat speelsters die niet trainen, zaterdag reserve staan.” Het is de vraag of de opgevoerde discipline stand houdt nu Hakkenberg wegvalt. Vanwege privé-omstandigheden blijft zijn trainersperiode bij de voetbalvrouwen beperkt tot één seizoen. Een trainer is dus welkom. “Oh ja, en we hebben ook nog een keeper nodig, want onze keeper gaat volgend seizoen voetballen”, zegt Chiara van Ballengooijen.

In de vierde klasse treft EDON volgend seizoen één stadgenoot, en dat is de ploeg die de prijs won voor het team met de minste tegengoals, SV Zwolle. Met slechts twintig tegengoals bleef SV Zwolle de meiden van SVO VVZ vijf punten voor. SVO VVZ leverde met Alieke Kale ook al de nummer twee bij de topscorers. Kale was goed voor 26 treffers in de derde klasse. Teamgenote Tessa van Gelder moest op de laatste speeldag haar derde plaats afstaan aan SVI-aanvaller Larissa de Vos, die dankzij vier treffers in de laatste wedstrijd nog een positie steeg.

WVF blijft ZAC voor

Verdediger Paul van Dijk ontving namens WVF de prijs voor het team met de minste tegengoals (goed voor 250 euro). Naar de filosofie van trainer Marcel van der Steege, –'als je een huis bouwt, begin je ook bij het fundament'- was de defensie van WVF een nauwelijks te bestormen bastion. Het incasseerde slechts 24 tegentreffers en hield in tien van de 26 competitieduels de nul. WVF won de prijs op basis van het feit dat het in de tweede klasse speelt, want ook derdeklasser ZAC kreeg maar 24 goals tegen. Volgend seizoen treffen WVF en ZAC elkaar in een tweede klasse met wederom drie Zwolse ploegen.