<< Ga terug

Triade laat nu ook kinderen kennismaken met triatlon

Triade laat nu ook kinderen kennismaken met triatlon
Triade werkt nauw samen met ZV44 bij de start van een jeugdafdeling. Rechts Olga Appelo, links Suzanne Polinder.
Foto: Pedro Sluiter

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Zonder jeugd is het hoogste niveau in de (Nederlandse) triatlonwereld schier onbereikbaar. Triatlonvereniging Triade wil niet achterblijven en zet dit seizoen een eerste stap in de richting van een eigen jeugdafdeling. “Het doel is om kinderen met meerdere sporten te laten kennismaken”, zegt Olga Appelo van Triade, die wil benadrukken dat opsporen van talent geen prioriteit heeft. “Kinderen op een veelzijdige manier laten bewegen en een sociale omgeving bieden, daar gaat het om.”

Triade begint dit jaar met het aanbieden van vijf clinics. Tijdens de eerste clinic op 2 april wordt uitgelegd wat de sport inhoudt en leggen deskundige trainers uit hoe hiervoor getraind wordt. De eerste clinic staat verder in het teken van lopen, zoals het in de daaropvolgende clinics gaat over zwemmen en fietsen. Later in het jaar wordt het wisselen tussen de drie onderdelen onder de loep genomen. “Als er genoeg animo is, gaan we kijken welke sport we kunnen aanbieden. Lopen is natuurlijk het makkelijkst”, aldus Appelo. Aanmelden voor de clinic kan op jeugd@tvtriade.nl.

Appelo maakt al jaren deel uit van het eerste damesteam van Triade, waar volgens haar het draagvlak voor een jeugdafdeling de laatste jaren is gegroeid. Dat begon met de kinderen van leden, die besmet zijn geraakt met het triatlonvirus. Zoals de zoon van Olga. “Hij is lid van de Hanzerenners en dat blijft hij ook, maar toen hij een keer aan een triatlon had meegedaan, wilde hij meer. Nu is hij fanatiek en wil hij alleen maar beter worden. In september is hij lid geworden van ZV44.”

Triade werkt nauw samen met ZV44, de Zwolse zwemvereniging die bijna twee jaar geleden werd opgericht. De trainers van die zwemclub, Henrico en Suzanne Polinder, zijn ook trainers bij Triade. “Kwalitatief erg goede zwemtrainers. De zwemtrainingen voor volwassenen waren daardoor al erg gegroeid.” Triade raadt jonge, ambitieuze triatleten aan te gaan trainen bij ZV44, waar het verenigingsleven voor jeugd wat rijker is dan bij het (met jeugd) beginnende Triade. Bovendien is zwemmen voor de meeste toptriatleten de sport die zij al het langste beoefenen. Bij hardlopen en wielrennen komt minder techniek kijken.

Opleidingsvereniging

Het plan van Triade heeft ook gehoor gevonden bij de nationale triatlonbond, die naarstig op zoek is naar de toppers van de toekomst. Daarom krijgt de bond subsidie van NOC*NSF. Triade is zelfs in de race om benoemd te worden tot een landelijke opleidingsvereniging, met alle voordelen van dien. “Financiële support, en qua promotie. Ondersteuning met trainers en advies.”

Talentontwikkeling vs breedtesport

Wat Appelo opvalt in gesprekken met de bond is dat het al gauw over talenten gaat. “Begrijpelijk vanuit hun standpunt. Maar ons doel is om een sociale omgeving voor kinderen te bieden, waarin bewegen centraal staat. En als iemand daar bovenuit steekt, moet je dat talent bieden wat het nodig heeft om de top te bereiken. Het zou leuk zijn als je een talent kunt ontwikkelen dat landelijk of zelfs nog hoger meekan, maar uiteindelijk moet je er als vereniging zijn voor alle kinderen. Je kunt dat fanatisme en het plezier echt wel combineren. Kinderen bij ZV44 die geen Nederlands kampioen worden, krijgen ook een aai over de bol van Suzanne. Die worden ook gerespecteerd. Dat hoeft niet te botsen”, denkt Appelo.

Lichtend voorbeeld voor Triade is Triathlonclub Twente, dat zo’n vijftig jeugdleden heeft en met een heren- en een damesteam in de eredivisie uitkomt. “Zonder jeugd lukt het eigenlijk niet om door te stoten tot dat niveau.”

Prestatief

Op 30 april gaat het triatlonseizoen weer van start en de heren van Triade streven met twee herenteams promotie na. Heren 1 en 2 komen uit op respectievelijk het derde en vierde nationale niveau. De dames degradeerden vorig jaar uit de eerste divisie, maar vanwege het wegvallen van enkele teams blijft het damesteam van Triade behouden voor dit op één na hoogste landelijke niveau. De heren kwamen in een niet zo ver verleden nog een aantal seizoenen uit op eredivisieniveau, maar de triatloncompetitie is zowel kwantitatief als kwalitatief enorm gegroeid de laatse jaren.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo