<< Ga terug

Tim Visser komt niet anderhalf uur rijden voor een speelkwartier

Tim Visser komt niet anderhalf uur rijden voor een speelkwartierTim Visser komt niet anderhalf uur rijden voor een speelkwartier

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - "Hey hallo, even erbij! Welke vangtechnieken hebben we geleerd? Wat is belangrijk met kicken? En wat is het beste moment voor een offload?"Het is al laat, behoorlijk koud en in het schemer van het kunstlicht druppelen zweetpareltjes over de gezichten van de colts, junioren en cubs van Rugbyclub Zwolle, maar de clinic van Tim Visser is niet voorbij voordat de rugbyheld de kinderen aan een mondelinge overhoring heeft onderworpen.

“Mandje”, zegt één van de kinderen in de kring rondom 'The Dutch Delight' (een van zijn bijnamen in Groot-Brittannië). “En wat is er belangrijk bij het mandje? Juist: ellebogen bij elkaar en de knie een beetje naar voren, oog op de bal houden. En welk soort vangen hebben we nog meer geleerd? De letter W inderdaad (duimen tegen elkaar en de overige vingers bij elkaar, MdR). En dan altijd proberen die 'W' te houden, ook bij moeilijke ballen.”

'Het mandje' blijkt eerder tijdens de clinic een vangtechniek die de twaalfjarige Bauke de Vries al aardig onder de knie heeft. Hij wint het spel waarbij Visser de bal de lucht inschiet en de kinderen, één voor een, moeten voorkomen dat de vallende baksteen de grond raakt. Bauke is 'the last kid standing' en daarmee voor even de grote held. Zeker als hij na afloop even de pers te woord te staat.

Bauke was zeven jaren geleden één van de eerste jeugdleden van RC Zwolle. Hij herinnert zich de trainingen met slechts vier, vijf andere kinderen, maar vond de sport meteen leuk. Naar eigen zeggen vooral vanwege het fysieke contact op het veld. Zeven jaren later spreekt hij als een ervaren rugby'er over de hoeveelheid regels die het spel best ingewikkeld maken. "Maar als je het passen, rennen en tackelen goed kunt, kom je al een heel eind", zegt Bauke, die momenteel bij de 'cubs' hoort (kinderen van 12-14 jaar). Dromen van een carriere zoals Visser doet hij niet per se. "Dat zou heel mooi zijn, maar die kans acht ik niet groot", zegt Bauke, die het al mooi zou vinden om ooit in heren 1 van RC Zwolle te spelen.

Boost door uitzending WK

De vereniging die zeven jaren geleden haar eerste jeugdleden verwelkomde ziet volgend seizoen voor het eerst een lichting doorstromen naar de senioren. Daan van Rooijen, penningmeester en speler van heren 1, verwelkomt de concurrentie. "Dat is alleen maar goed voor ons", weet Van Rooijen, die zijn club in de afgelopen vier jaren gigantisch zag groeien, van honderd naar tweehonderd leden. De uitzendingen van de WK op RTL7 waren een enorme boost voor het rugby in Nederland. “Als we na deze WK weer zo'n groei meemaken, dan past dit niet meer hier”. zegt Van Rooijen, kijkend naar het veld en het clubhuis. De club heeft één veld (gehuurd van de gemeente) en maakt daarnaast gebruik van een veld van SV Zwolle.

Concentreren op de basisvaardigheden

Van Rooijen is de reden dat Visser deze avond naar Zwolle is gereden. De twee hebben samen gespeeld bij de jeugd van Rugbyclub Hilversum voordat Visser op een toernooi werd gescout en naar Engeland verkaste en later een gevierd Schots international werd. "Toen wij achttien waren en hij zestien was die al één van de grootsten, en snelsten. Hij had al, fysiek, een voorsprong, op de rest.” Visser zette een jaar geleden een punt achter zijn succesvolle rugbyloopbaan en reist nu voor zijn 'Tim Visser Rugbyclinics' het hele land door, van Zwolle tot Middelburg. Naar eigen zeggen om het rugby in Nederland vooruit te helpen.

Zijn clinics zijn geen speelkwartier. “Ik kom niet anderhalf uur rijden om hier wat rond te snuffelen, dus het is de bedoeling dat ze er iets van leren. Ik probeer me te concentreren op de basisvaardigheden. Hoe kun je dingen op een hoger niveau beter uitvoeren. Kicken, passen, vangen. Alle dingen die simpel lijken, maar hoe je die beter kan doen”, zegt Visser, die graag met kinderen werkt. “Die kun je het meeste bijbrengen. Dan ben je er vroeg genoeg bij, zodat het later een verschil in hun rugby kan maken.”

Verre oosten

Het is deze les die hij ook de kinderen meegeeft aan het einde van de clinic: “Blijf alles goed oefenen. Je moet niet gaan vals spelen aan het begin van je carrière. Als je het nu goed oefent heb je er later profijt van.” Na wat praatjes, foto's en handtekeningen in de kille Zwolse avondlucht beent Visser samen met Van Rooijen snel richting parkeerplaats. “Zo ver oost was ik nog niet geweest. Het is hier een graad of drie, vier kouder dan in het westen, dus ik ga heel gauw terug naar de Randstad."Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo