<< Ga terug

Terugval na de zomer kost Triade-mannen podium in eerste divisie

Terugval na de zomer kost Triade-mannen podium in eerste divisie
Foto: Arnoud Marsman

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE/NIJMEGEN – Vooraf hadden de mannen van Triatlonvereniging Triade getekend voor een zesde plaats in het eindklassement, maar met het podium en promotie in zicht vielen de laatste twee wedstrijden in de eerste divisie triatlon vies tegen. In Nijmegen eindigde Triade in de achterhoede.

Na de twaalfde plaats in Vroomshoop zakte de ploeg van twee naar vier. Door de zeventiende plaats in Nijmegen ging de droom van het podium in rook op. De explosieve wedstrijd, de vijfde en laatste van dit seizoen, was bepaald niet op het lijf geschreven van de Zwolse formatie. 300 meter zwemmen, 6,7 kilometer fietsen en 2 kilometer lopen (en dat dan twee keer). Het is te kort voor de relatief oudere atleten van Triade. Dat zijn diesels die iets langer nodig hebben om op gang te komen. De wedstrijden aan het begin van het seizoen lagen hen beter. “We zijn een 30+-team”, zegt kopman Matthijs Künzel. “Je ziet dat de jonkies net wat explosiever zijn dan wij. In de eredivisie zijn ze allemaal jonger dan dertig en in de eerste divisie zijn we ook al één van de oudere teams.”

Künzel (36) noemt een lange zomerstop, een gewijzigde opstelling en neuzen die niet allemaal dezelfde kant opstonden als oorzaken van de terugval. “We zijn niet goed uit de zomerstop gekomen”, zegt Künzel, die zelf nog redelijk presteerde in Nijmegen met een 25ste plaats. Zijn teamgenoten Óscar Torrez Fernandez, Edward van Dootingh en Michiel Broeksma eindigden in de achterhoede. Han-Peter Lucas en Peter van Grootheest ontbraken.

Wat ook bijdroeg aan de neergang was het wegvallen van teampcaptain Tim Hezemans na de eerste wedstrijd, waarin Triade boven verwachting als tweede finishte. “We moesten gaandeweg het seizoen steeds meer zoeken naar de juiste atleten”, zegt Künzel, die ervoor pleit om voor volgend seizoen eenduidigheid te creëren. "Of we dan voor promotie gaan of voor handhaving... het belangrijkst is dat we op één lijn zitten. Wat mij betreft is het simpel: ik wil voor het hoogst haalbare."

Handhaving vrouwen

Waar de Triade-mannen gaandeweg het seizoen steeds wat minder presteerden, was er bij de vrouwen juist een stijgende lijn. Hierdoor hebben de routiniers opnieuw een seizoen eerste divisie veilig gesteld. De zeventiende plek in Nijmegen was genoeg om drie ploegen onder zich te houden. De onderste twee zijn gedegradeerd.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo