De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Tennistalent Van Emst: 'Ik zou wel willen dat ik wat groter was'

Tennistalent Van Emst: 'Ik zou wel willen dat ik wat groter was'
Het Zwolse tennistalent Sarah van Emst
Foto: Tennekes
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - De elfjarige Sarah van Emst is het inmiddels wel gewend om volwassen speelsters van de baan te slaan. Ze deed het dit jaar op het Peperbustoernooi van ZLTB en dat zal deze week op de Zwolse Tennis Kampioenschappen niet anders zijn. Van Emst heeft volgens trainer Manon Jonker de absolute wil om de top te halen. Of die ambitie binnen handbereik ligt, moet de komende jaren blijken. De eerste stappen zijn gezet. De kleine Van Emst, nuchter van aard, gaat er in ieder geval vol voor.

Kristel van Emst is een verdienstelijke speelster van het eerst gemengde team van TC ’91 en Alfred van Emst kan als speler van het eerste herenteam ook een aardig balletje slaan, maar hun elfjarige dochter laat ze zo nu en dan al alle hoeken van de baan zien. Mama (speelsterkte 3) wint meestal nog wel van dochterlief, maar voor papa (5) is dat al een gepasseerd station. “Papa slaat hard, maar maakt wat meer fouten. Ik ben heel vast. Net als mama.”

Sarah van Emst ligt er niet meer wakker van als ze een speelster van de baan slaat die twee keer zo groot en drie keer zo oud is. Op lokaal en regionaal niveau is dit al geen nieuws meer. Van Emst drukt nationaal inmiddels ook haar stempel. Op de Nationale Jeugd Kampioenschappen haalde ze een maandje geleden de halve finales in zowel het enkel- als het dubbelspel. Een prestatie van formaat van de elfjarige in een veld met voornamelijk twaalfjarige speelsters. Ze is de nummer drie op de nationale ranglijst van speelsters tot en met twaalf jaar.

‘Oh, wat een schattig meisje’
Van Emst begon op zesjarige leeftijd bij TC ’91. Voor trainer Jonker was het al snel duidelijk dat ze met een groot talent te maken had. “Ik zag al meteen dat ze motorisch heel sterk was. En de wil is heel groot. Ze is voor niemand bang en dat druk ik wel eens de kop in. Ze wordt door sommige mensen op handen gedragen en dan zeg ik tegen haar: ‘de weg is lang. Tennis is keihard en je moet keihard werken.’ Maar ze heeft het absoluut in zich. Ze heeft een enorme drive, daar gaat het niet aan liggen.” Een puntje van verbetering, al is dat niet iets waar ze invloed op heeft, is haar lengte. “Ik hoop dat ze de komende jaren de lucht inschiet”, zegt Jonker. En dat hoopt Sarah zelf ook. “Ik zou wel willen dat ik wat groter was”, geeft ze toe. “Soms springt een bal hoog op en moet ik springen om er bij te kunnen. Maar het is soms ook wel weer fijn om klein te zijn, want ik ben heel snel en kan veel ballen oppikken.” Onderschatting door tegenstandsters is Van Emst ook niet vreemd. “‘Oh, wat een schattig meisje’, denken ze dan”, aldus moeder Kristel.

‘Ik kan haar niks meer bieden’
Van Emst zit sinds vorig jaar op het Centre for Sports & Education, de topsportopleiding van Landstede waar bijvoorbeeld de zeventienjarige Wisse Jonker ook op zit. Net als Van Emst een product van de tennisschool van Manon Jonker en iemand die alles in het werk stelt om een toptennisser te worden.

Van Emst traint acht en een half uur per week, sinds kort bij Stefan van der Stroet in Doorn en op het CSE, waar Jonker manager van de tennisopleiding is. De groepstraining, met senioren, bij TC ’91, moet ze laten schieten. “Ik kan haar niks meer bieden”, zegt Jonker, die samen met de ouders van Van Emst op zoek is gegaan naar het beste vervolgtraject. Van Emst vindt het zelf wel jammer dat ze niet meer in een groep bij TC ’91 traint. Jonker probeerde haar op het hart te drukken dat ze keuzes moet maken wil ze zich doorontwikkelen. “Ze moet alleen met tennis bezig zijn.”

Zwolse Tennis Kampioenschappen
Van 17 tot en met 22 september worden de zevende Zwolse Tennis Kampioenschappen gehouden, voorheen bekend als Zwolse Masters. Op de banen van de zeven Zwolse tennisclubs zijn doordeweeks de groepswedstrijden en ZLTB is gastheer in het finaleweekeinde. Van Emst had zich ingeschreven voor ‘de 5’, maar, toeval of niet, daar kwamen verder geen aanmeldingen voor. Van Emst doet wel mee aan het enkelspel voor meisjes van van 11 tot en met 17 jaar. De organisatie hoopt nog enkele ‘2-spelers’ te strikken, waaronder Wisse Jonker. Met het aantal van rond de driehonderd spelers in totaal zegt de organisatie dik tevreden te zijn.

De twee wedstrijden van Van Emst zijn door de organisatie op de finalezondag bij ZLTB ingeroosterd. Om 11.00 uur speelt ze tegen Kim van den Berg en daarna tegen Kyra Liefers.

De wedstrijden zijn vrij te bezichtigen op alle tennisparken.