De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

TC ‘91 en ZTC De Pelikaan doen mee aan ‘Balletje slaan?’

TC ‘91 en ZTC De Pelikaan doen mee aan ‘Balletje slaan?’TC ‘91 en ZTC De Pelikaan doen mee aan ‘Balletje slaan?’
Redactie: Mark de Rooij

TENNIS

Bij zo'n driehonderd tennisverenigingen in Nederland staat van 8 tot en met 18 juni de deur open voor iedereen die vrijblijvend een balletje wil slaan. In Zwolle doen TC ‘91 Stadshagen en ZTC De Pelikaan mee aan de actie. TC ‘91-voorzitter Jan-Henk Oosterkamp is ambassadeur in Zwolle en omgeving.

Net als de meeste profsporters zitten ook de professionele tennissers op dit moment werkloos thuis. Neerlands boegbeeld bij de mannen, Robin Haase, grijpt deze gedwongen pauze aan om in actie te komen voor een gezonder Nederland. Op zijn initiatief zet onder meer de complete Nederlandse tennistop zich de komende weken samen met tennisverenigingen in voor de breedtesport. Met de actie “Balletje slaan?” nodigen ze mensen uit op de tennisbaan en stimuleren ze hen meer te bewegen. Leden van tennisclubs staan klaar om met de niet-leden een balletje te slaan.

De gehele Nederlandse tennistop is bij de actie betrokken, waaronder nummer zeven van de wereld Kiki Bertens, het voltallige Nederlands Davis Cup-team, ’s werelds beste rolstoeltennisster Diede de Groot en oud-Wimbledonwinnaar Richard Krajicek. Om zoveel mogelijk niet-tennissers te bereiken, krijgt de actie ook steun van prominenten als Jan Kooijman, Erik Scherder, Peter Heerschop en Ronald de Boer.

'Balletje slaan?'

Wat drie weken geleden begon als een losse gedachte, is uitgegroeid tot een landelijke actie genaamd ‘Balletje slaan?’. Iedereen is welkom, zowel jeugd als senioren. Van topfitte sporters die eens wat anders willen tot de beginnende sportschoolbezoeker die door coronamaatregelen zijn klasjes mist. Mensen kunnen zich alleen of samen aanmelden. Deelname is geheel vrijblijvend en gratis.

Landelijke dekking

Op de website wijzijntennis.nl kunnen mensen zich opgeven waarna zij worden doorverwezen naar een vereniging in de buurt. “Je moet wel binnen vijf kilometer ongeveer van een deelnemende club wonen anders gaat het niet werken", vertelt TC '91-voorzitter Oosterkamp. "Er kwam vanuit die website een aanmelding van iemand uit Zwartsluis, maar die vereniging (LTVZ) deed niet mee. Dan bel ik even met die club om te vragen of zij met die dame of heer wil gaan tennissen, want dat lijkt me praktischer. Die gaat nooit lid worden bij ons en het is ook zonde van de reisafstand. Het doel is om een landelijke dekking te krijgen“, zegt Oosterkamp, die als ambassadeur verenigingen en tennisscholen in Zwolle en omgeving heeft benaderd om die actie onder de aandacht te brengen.

Moeder en dochter

Van de zeven clubs in Zwolle zagen slechts twee er wel brood in. “Die anderen hadden even andere dingen aan hun hoofd en laten het aan zich voorbij gaan, maar stel dat er een aanmelding uit Zwolle-Zuid binnenkomt, dan ga ik de vereniging daar (TC Ittersum) wel bellen. En we proberen ook een goede match te vinden. Als een moeder met dochter zich aanmeldt, zoeken we daar ook een moeder en een dochter bij. Het is ook heel laagdrempelig. Je mag een paar keer komen spelen voordat we vragen of je lid wilt worden of een keer een les wilt krijgen.”

Bij TC '91 staan onder meer Sarah van Emst en moeder Kristel klaar om een balletje te slaan. De vijftienjarige Sarah behoort al jaren tot de nationale top in haar leeftijdscategorie.