De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

SWOL 1894 ontvangt koninklijke penning in lustrumjaar

SWOL 1894 ontvangt koninklijke penning in lustrumjaar
Foto: Kees-Jan van Overbeeke, KJvO SportFotografie
Redactie: Mark de Rooij

ZWOLLE - Op 20 augustus bestaat SWOL 1894 officieel maar liefst 125 jaar. Er zijn maar weinig verenigingen in Nederland die al zo lang actief zijn en ook nog succesvol. Er is dan ook een koninklijke penning toegekend aan de vereniging die aan het bestuur uitgereikt zal worden op 21 september 2019.

SWOL 1894 is een vereniging in Zwolle met diverse disciplines in de zwemsport, maar alle leden hebben een passie voor water. De vereniging is voortgekomen uit een combinatie van de Bad- en Zwemvereniging Zwartewater (BZZ) en de Zwolse Zwem- en Poloclub (ZZ&PC). Tegenwoordig bestaat de vereniging uit afdelingen voor Wedstrijdzwemmen (waaronder de Basisgroepen), Waterpolo, Synchroonzwemmen en Masters- en conditiezwemmers.

Sinds 1894 biedt SWOL een enthousiaste stabiele groep leden (nu ruim zeshonderd)) veel plezier binnen de diverse disciplines in de zwemsport. Binnen SWOL 1894 staat plezier voorop. Van jong tot oud, met als motto 'je stopt niet met zwemmen omdat je ouder wordt, je wordt ouder omdat je stopt met zwemmen'. De dames- en heren selectie van de waterpoloafdeling ontwikkelen zich naar een 'topsportklimaat' en dames 1 speelt komend seizoen zelfs in de eredivisie. Ook de afdeling synchroonzwemmen en de masters functioneren al jaren op een hoog niveau in Nederland en zelfs in Europa.

"Ook wij willen verbeteren, maar niet zonder het verloochenen van onze verenigingscultuur die nu dus 125 jaar oud is. Nieuwe jeugdleden zorgen voor een gezonde instroom. De jeugd leiden we zelf op met veelal senioren en selectieleden als trainers. Zo functioneert onze vereniging. SWOL1894 is groot geworden door het klein te houden. Korte lijnen en vooral geen verspilling. Bijna de gehele begroting wordt gedragen door de contributie van de leden, sponsoren zijn in de zwemsport niet vanzelfsprekend, wij staan er financieel als vereniging toch gezond voor en zijn trots op onze club. Uiteraard zijn sponsoren van harte welkom", laat de vereniging weten.

Het Lustrumjaar 2019
Het jubileumjaar werd afgetrapt op 7 januari tijdens het snerttoernooi met de onthulling van een jubileumlogo. Ook zijn er in 2019 al diverse landelijke zwemevenementen naar Zwolle gehaald, zoals het Open Nederlands Kampioenschap Masterzwemmen (ONMK) en het Nederlands Jeugd Kampioenschap Synchroonzwemmen (NJK). Daarnaast zijn er gedurende het jaar diverse andere zwemevenementen georganiseerd, zoals een sponsor-zwemmarathon met minder valide sporters (in samenwerking met VG-sport) en de nationale schoolzwemkampioenschappen. Ook is SWOL present op City Swim Zwolle op 31 augustus. De club organiseert dan een Beachpolotoernooi tussen 9.00 en 13.00 in de Zwolse gracht bij de Hofvlietvilla.

Het jubileumjaar wordt feestelijk afgesloten op 21 september met een feestdag. Deze dag zijn er activiteiten voor de jeugd, is er een receptie voor alle (oud)leden, relaties en sponsoren, met aansluitend een buffet en een feestavond. Ook zal een prachtig lustrumboek worden gepresenteerd met de historie van de vereniging en verhalen en foto’s.

SWOL 1894 zoekt oud-leden voor de receptie/reünie.
Bent u als lid, sponsor, bestuurder, vrijwilliger of op een andere manier betrokken (geweest) bij SWOL 1894? Dan nodigt SWOL u van harte uit voor de jubileumreceptie op 21 september tussen 16.30 en 18.30 in de feesttent bij ons thuisbad de Vrolijkheid. Ook kan er daarna genoten worden van een buffet of kunt u door naar de feestavond.

Aanmelden
Tickets voor 21 september (dus ook om het lustrumboek te bestellen) zijn te verkrijgen via de website van eventbrite. Het is mogelijk om daar een donatie te doen, zodat de vereniging ook in de toekomst kan groeien en bloeien. Aanmelden voor de onderdelen is wel belangrijk in verband met de organisatie.

Mochten er oud leden zijn die alleen naar de receptie komen of vragen hebben kunnen ze een bericht sturen naar de lustrumcommissie via lustrumcommissie125jaar@Swol1894.nl.