De Swollenaer

Dinsdag, 11 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

SWOL 1894 is klaar voor promotie en bouwt aan de toekomst met regioteam

SWOL 1894 is klaar voor promotie en bouwt aan de toekomst met regioteam
Overleg aan de waterkant tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Het Y.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Met nog zes duels te gaan zijn de waterpolovrouwen van SWOL 1894 volop in de race voor een plaats in de top drie en dus promotie naar de eredivisie. De vereniging is er in ieder geval klaar voor. "Besturen is vooruitzien", weet Jan Nijenhuis, voorzitter van de waterpolocommissie. Onder meer de komst van een jeugdregioteam moet bijdragen aan het succes van de toekomst.

SWOL 1894 won donderdag in eigen huis met 9-8 van Het Y en ging zaterdag met 9-6 onderuit tegen MNC in Dordrecht. Dat zijn ook de ploegen waarmee SWOL het gaat uitvechten in de promotiepoule. De nummers één en twee (De Ham en PSV) staan ver weg en nummer zes LIVO eveneens. SWOL staat op dit moment vierde omdat het een iets minder doelsaldo heeft dan MNC.

Het zou wat zijn, na drie kampioenschappen op rij in één ruk doordenderen naar het hoogste niveau in Nederland. Een ongekend knappe prestatie, waarvoor het team alle lof verdiend. Trainer/speler/roerganger Mieke van der Sloot vroeg zich na de moeizame overwinning op Het Y echter af of het wel verstandig zou zijn, promotie naar de eredivisie. “Als je zo wisselvallig speelt, kun je op dat niveau met 30-0 verliezen”, zei een wat geïrriteerde Van der Sloot, die zich stoorde aan de comebacks van Het Y en dat niet onder stoelen of banken stak. Een paar vragen later besefte ze dat het ook niet altijd top kon zijn. “Het gaat nu al drie en een half seizoen heel goed. Het kan een keer wat minder gaan. De scherpte ontbreekt momenteel even”, aldus Van der Sloot, die zich in december afvroeg of de randvoorwaarden waren geschept voor een eventuele promotie naar de eredivisie. Dat antwoord heeft ze inmiddels. “De begroting is rond, de club is er klaar voor.”

‘We gaan ervoor’

“Toen na vorig seizoen bekend werd dat de KNZB de structuur had aangepast, hebben we heel reëel naar onze kansen gekeken en beseft dat we er gewoon klaar voor moeten zijn. Toen hebben we gezegd: ‘we gaan ervoor’”, aldus Jan Nijenhuis, die het belangrijk vindt dat het vlaggenschip niet afdrijft van de rest van de vereniging. “Daarom is het heel fijn dat dames 2 ook kampioen kan worden, daar gaat het niveau ook omhoog. Dat geldt ook voor heren 2. Maar de prioriteit ligt bij de jeugd. We steken veel tijd en energie in het opleiden van ‘eigen mensen’ om de doorstroming van jeugd te verbeteren.”

Vorming regioteam

De vorming van een regioteam, in samenwerking met Hattem, Meppel, Kampen, Nunspeet, Aquapoldro (“maar dat weten ze nog niet”) en Twello, is een belangrijke stap in het streven om talentvolle jeugd te behouden en het niveau te verhogen.

Nijenhuis: “Wij zijn als vereniging met onze jeugd niet goed genoeg om aan de landelijke competitie mee te doen, maar wanneer we talenten bundelen in de regio zijn we dat wel. Daar zijn we nu volop mee bezig en de provincie Overijssel begeleidt ons daarbij samen met CSE en SportService Zwolle. Komende week zitten we voor de vierde keer bij elkaar. We zijn daar hartstikke serieus mee bezig. Iedereen onderschrijft het belang. Hopelijk krijgen we toestemming om in de landelijke competitie uit te komen, volgend seizoen al.”

Aantrekkelijker voor sponsoren

Aan de financiële kant is het verhoogde inschrijfgeld voor de eredivisie geen rib uit het Zwolse lijf en bovendien zou de vereniging nog aantrekkelijker worden voor sponsoren. Over die mogelijkheden wordt al volop gebrainstormd, niet in de laatste plaats door de speelsters zelf. Een concreet plan is het ‘live streamen’ van de wedstrijden, die toch al worden opgenomen voor de technische analyse, in combinatie met een adverteerder.