De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

SVI, VSW en Dieze West ook overstag na laatste maatregelen coronavirus

SVI, VSW en Dieze West ook overstag na laatste maatregelen coronavirus
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – De beperkingen voor de sportwereld in verband met het coronavirus zijn met een week verlengd en na het laatste nieuws dat ook scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs dicht gaan, is ook trainen uit den boze.

De verlenging van de virusmaatregelen betekent dat de competities in het amateurvoetbal op zijn vroegst in het paasweekeinde (11-13 april) weer van start kunnen gaan, met alle uitdagende gevolgen van dien. Alle voetbalwedstrijden waren aanvankelijk afgelast tot en met 31 maart, maar wat betreft trainingen (en bijeenkomsten) hield de KNVB het eerder nog bij een advies om dit niet te doen. Niet alle Zwolse clubs waren van plan daar gehoor aan te geven, maar na het nieuws van zondag dat ook scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs dicht gaan, besloten ook SVI, VSW en Dieze West de trainingen te schrappen.

“Vanaf vandaag is de Bosrand ook gesloten voor trainingen. Eerder deze week was het nog vrijblijvend alleen vanaf vandaag is bekend geworden dat het ook verboden is om te trainen. Wanneer het weer mogelijk is zullen wij daar over berichten”, brengt VSW via haar Facebookpagina naar buiten.

Het eerste elftal van Dieze West trainde donderdagavond nog en was aanvankelijk van plan om dat ook te blijven doen. “Wij zijn zo'n kleine vereniging. We zouden dan dinsdag en donderdag met één team aanwezig op de club en zagen daarin weinig risico. Na de laatste berichtgeving traint Dieze West vanzelfsprekend ook niet meer”, aldus Jessica Mulder.

SVI-voorzitter Geert Prins liet eerder weten dat de club in Ittersum zich conformeerde aan het schoolbeleid en de rijksoverheid. “Zolang de scholen open zijn, faciliteren wij een training'', zei Prins zaterdag nog.

Zondag meldde het kabinet dat zo'n beetje het hele openbare leven in de komende drie weken tot stilstand komt.

Bij Berkum, Be Quick `28, WVF, ZAC, HTC, Zwolsche Boys, CSV '28, Wijthmen, SV Zwolle en Ulu Spor was al besloten tot het schrappen van de trainingen en in meerdere gevallen ook tot het sluiten van de kantine, zoals bij ZAC.

''Wij zijn geen deskundigen en conformeren ons aan het beleid van de overheid. Intern hebben we daarom alles stil gelegd. Ook trainingen en bijeenkomsten. Ik denk ook dat als je je zelf hieraan houdt, dat het helpt. En daar doen we het voor”, zei Roel Broeksma, waarnemend voorzitter ZAC.

Hanze Trophy

Een van de grote evenementen die door het coronavirus op losse schroeven staan, is de jaarlijkse Hanze Tropyhy bij ZAC en SVI op 11 en 12 april. De clubs in Zwolle-Zuid waren druk met de voorbereidingen voor het internationale jeugdvoetbaltoernooi, dat bij de achttiende editie rond de tweeduizend spelers kon verwachten (128 teams van 47 verenigingen uit 6 verschillende landen). Die voorbereidingen zijn nu stil gezet.

''Wij houden er rekening mee dat Euro-Sportring, de organisator, belt met de mededeling dat het niet doorgaat. Dat kan om verschillende redenen zijn: landen waar teams vandaan komen die restricties hebben, aangescherpt beleid, het kan zijn dat de beperkingen verlengd worden. We zijn heel voorzichtig in het aangaan van verplichtingen, en hebben dat gelukkig ook nog niet gedaan. Het betekent wel dat veel partijen, denk aan tenten, catering, zitten te wachten totdat wij ja zeggen. Maar voorlopig zeggen wij geen ja. Dat snapt iedereen wel'', stelt Broeksma, die er sterk rekening mee houdt dat het niet door kan gaan. ''Het is een heel mooi evenement, dat door enorm veel vrijwilligers van beide verenigingen gedragen wordt. Het zou ontzettend jammer zijn als het niet doorgaat, maar die kans is groot.''