De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Supporters PEC Zwolle zien massaal af van tegemoetkoming

Supporters PEC Zwolle zien massaal af van tegemoetkoming
Redactie: Mark de Rooij

BETAALD VOETBAL

Maar liefst 99 procent van de seizoenkaarthouders van PEC Zwolle ziet af van een tegemoetkoming voor het missen van de vijf thuiswedstrijden die nog op het programma stonden in het door de coronamaatregelen afgebroken seizoen. Dit vertelt commercieel directeur Edwin Peterman op de website van de betaald voetbalclub.

PEC legde eerder in de week bij supporters de vraag neer wat zij wilden ter compensatie voor de gemiste thuiswedstrijden en gaf hen drie keuzes. a. geen compensatie ontvangen. b. compensatie doneren aan PEC Zwolle United (het maatschappelijk hart van de club). c. een voucher met vrijkaart(en) voor een thuiswedstrijd naar keuze (geldigheidsduur van 24 maanden en exclusief topwedstrijden). Tot opluchting en blijdschap van het bestuur koos er vrijwel niemand voor die laatste optie.

Peterman doet 'zoals iedere club' een oproep aan supporters om hun seizoenskaarten te verlengen, danwel een nieuwe kaart aan te schaffen. “Weet wel dat dit enkel onze hoop is. Want deze keuze kunnen wij niet voor onze supporters maken. Maar nogmaals, wij spreken de hoop uit dat onze achterban trouw blijft aan de club en weet dat die groep hier vroeg of laat voor beloond zal worden.”

Herstart Bundesliga

Iets waar door de meeste voetbalbestuurders ook met veel belangstelling is uitgekeken, is de herstart van de Bundesliga. Zaterdag (16 mei) werd er voor het eerst in ruim twee maanden weer gevoetbald. “Zonder publiek en dat is een situatie die hier ook staat te gebeuren. Al is het niet te hopen dat een dergelijk scenario hier in Nederland langdurig gaat spelen. Wij als PEC Zwolle, en vele andere Eredivisieclubs, zijn namelijk voor zeventig procent afhankelijk van sponsoring en recettes. In het buitenland ligt die verhouding vaak anders en zijn de meeste clubs voor zeventig procent afhankelijk van de televisiegelden.”

Twintig procent gevuld

Volgens Peterman kan het stadion voor maximaal twintig procent worden gevuld als supporters echt anderhalve meter afstand moeten houden. “Maar dan zijn er nog genoeg andere vragen, hoe gaan wij om met toiletbezoek, in- en uitstroom en wat gaan supporters doen op moment dat wij een doelpunt maken? Vliegen ze elkaar dan alsnog in de armen?”