De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Streep door 10 mijl van Zwolle-Zuid op 18 april; wat volgt?

Streep door 10 mijl van Zwolle-Zuid op 18 april; wat volgt?
Sfeerbeeld van de 10 mijl van Zwolle-Zuid.
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - De jubileumeditie van de 10 mijl van Zwolle-Zuid , die op 18 april zou plaats vinden, is uitgesteld vanwege het coronavirus en de organisatie hoopt de wedstrijd te kunnen verplaatsen naar 5 september. ''Daar gaan we op dit moment vanuit'', zegt Bianca Borst van de organisatie.

Met de 10 mijl van Zwolle-Zuid gaat het loopseizoen in Zwolle normaal gesproken van start, maar nu het openbare leven stil legt tot in ieder geval 6 april gaat er een streep door deze sfeervolle wijkloop en ook door vrijwel alle grote wedstrijden die in de weken daarna gepland staan, of stonden. Rond de duizend lopers hadden zich al ingeschreven, weet Bianca Borst van de organisatie. ''Er daar zitten bijvoorbeeld de scholen nog niet bij. Dat zou de komende weken dus nog enorm gaan oplopen. Meestal hebben we iets van zeventienhonderd lopers, maximaal tweeduizend.'' Wat betreft de leveranciers, die in sommige gevallen de bestellingen al hadden klaar staan, verwacht Borst geen grote problemen. ''De meeste leveranciers waarmee we zaken doen zijn al jaren verbonden, die zijn wel redelijk coulant. Dus er zitten niet zulke hoge kosten aan het verzetten. Dat valt gelukkig mee.''

De eerstvolgende loop in Zwolle, na de 10 mijl van Zwolle-Zuid, is de Aalandenloop op 15 mei. ''Uiteraard hebben wij het hier binnen onze organisatie al over gehad'', zegt Wim Koetsier. ''We hebben besloten om in de tweede week van april een besluit te nemen. De, met name financiële, consequenties zijn dan nog te overzien. Wel zien we dat we op dit moment haast geen inschrijvingen van lopers ontvangen. Uiteraard begrijpelijk gezien de huidige situatie.''

Halve Marathon

Voor de organisatie van het grootste hardloopfeest van Zwolle, de Halve Marathon op 13 juni, is het nog te vroeg om maatregelen te treffen. ''Wij gaan gewoon door met de voorbereiding en gaan ervan uit dat het doorgaat. We kunnen van alles verzinnen, maar laten we nou eerst maar eens wachten totdat we meer helderheid hebben. Je weet het gewoon nog niet. Je ziet dat tot en met april zo’n beetje alles is afgelast'', zegt voorzitter Teun Bouwhuis.

Hardloopschema afgebroken

De marathon van Enschede, die op 19 april zou worden gelopen, is al afgelast alsmede de meest prestigieuze marathon ter wereld, de Boston Marathon (20 april). Dat betekent dat voor het eerst in 124 jaar de Boston Marathon niet op Patriots Day wordt gelopen. Zwollenaar Pedro Sluiter, naast een fanatiek loper fotograaf voor onder meer deze krant, zag daardoor zijn voorbereiding en uitgekiende trainingsschema in rook opgaan. ‘’Dus halverwege de cruciale maand voor de marathon breken we het hardloopschema noodgedwongen af, hebben we inmiddels de reis omgeboekt en gaat de focus (hopelijk) op 14 september. Het is niet anders, maar wel beter zo’’, reageerde Sluiter teleurgesteld maar berustend.