De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Sterke NOJK Jonker en Van Emst; 'mentaal en tactisch stappen gemaakt'

Sterke NOJK Jonker en Van Emst; 'mentaal en tactisch stappen gemaakt'
Wisse Jonker.
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Wisse Jonker en Sarah van Emst hebben goed gepresteerd op de Nationale Overdekte Jeugdkampioenschappen (NOJK) in Den Haag. Jonker greep net naast een finaleplaats in het jongensenkelspel tot en met 18 jaar. Voor Van Emst was de kwartfinales het eindstation bij de meisjes tot en met 14 jaar.

Van Emst deed vorig jaar nog mee in de laagste leeftijdscategorie (-12) en liet zien wederom een stap te hebben gemaakt. Als twaalfjarige knokte ze zich dit jaar voorbij twee oudere en hoger geplaatste spelers. In de kwartfinales moest ze (diep) buigen voor Sanne Schalekamp: 6-1, 6-0.

Jonker ging in de halve finales ten onder tegen de als eerste geplaatste titelfavoriet Jesper de Jong, met 6-1, 6-3. In de tweede ronde had de Zwollenaar een fraaie zege (6-3, 6-2) geboekt over de als derde geplaatste Amadatus Admiraal. Die had hem twee jaar geleden nog verslagen in de finale NOJK -16 jaar. "Ik wist nu dat ik hem kon verslaan. Toen was dat nog niet zo."

Moeder Manon (tennistrainer bij TC '91 en manager tennis aan het CSE in Zwolle) zag Wisse een 'enorm hoog niveau' halen. "Alleen in de halve finales raakte hij de ballen niet goed en speelde de tegenstander foutloos."

Volgens Jonker zelf heeft hij weer stappen gemaakt. Met name in mentaal en tactisch opzicht. Dit hielp hem in de kwartfinales voorbij Guy Stokman, die een 5-3 voorsprong in de beslissende set niet kon verzilveren. Jonker werkte een wedstrijdpunt weg en won met 7-5.

'Bezig met m'n spelplan'

"Ik ben volwassener geworden, meer met tactiek bezig. Ik zie steeds beter hoe ik een wedstrijd kan omdraaien bijvoorbeeld. Daarvoor speelde ik nog erg op intuïtie. Was ik niet zo bezig met wat ik eigenlijk moest doen. Nu ben ik heel erg bezig met m'n spelplan en wat ik wel moet doen op de baan. Op een gegeven moment kan iedereen goede ballen slaan. Dan draait het om kleine verschillen." Jonker maakt zichzelf weinig verwijten over zijn nederlaag in de halve finales. "Hij is ontzettend vast, en maakte heel weinig fouten. Het zat dichter bij elkaar dan de uitslag doet vermoeden. Hij was beter op de belangrijke momenten."

In augustus doen de spelers die zijn opgeleid bij TC'91 in Stadshagen weer een gooi naar nationale glorie op de Nationale Jeugd Kampioenschappen (NJK, outdoor) in Hilversum.

Jonker, die op 21 maart 18 jaar wordt, hoopt binnenkort zijn HAVO-diploma te halen op het CSE in Zwolle. Het is nog niet zeker dat hij zich daarna volledig op tennis stort. "College tennis in Amerika is ook nog een optie." Dit seizoen speelt hij met ZLTB weer in de zondaghoofdklasse heren.

Voor meer informatie over de NOJK, ga naar www.knltb/nojk.