<< Ga terug

Stegeman heeft keuze gemaakt: Mous wint strijd onder de lat (voorlopig) van Zetterer

Stegeman heeft keuze gemaakt: Mous wint strijd onder de lat (voorlopig) van Zetterer
PEC Zwolle - Asteras Tripolis (Xavier Mous)
Foto: Pedro Sluiter

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het is een understatement om te zeggen dat het elftal van de nieuwe trainer John Stegeman een compleet ander gezicht heeft dan het PEC Zwolle van vorig seizoen en één van de grote vragen was welke nieuwe keeper de voorkeur zou krijgen bij de start van het seizoen, aanstaande vrijdag in eigen huis tegen Willem II. Die prangende vraag is beantwoord in de laatste oefenwedstrijd tegen Asteras Tripolis (1-0 winst, doelpunt Gustavo Hamer).

Het 'zoeken naar de ideale mix', zoals Stegeman de laatste weken van de voorbereiding bestempelde, is in een vergevorderd stadium. Maar 'het' basiselftal heeft de oud-trainer van Heracles en Go Ahead Eagles naar eigen zeggen nog niet in zijn hoofd. “Er zijn natuurlijk spelers later teruggekomen. Er zijn wat blessures, dus we hebben moeten schuiven in het elftal. Dus ja, dat blijft een proces. Ik ben er nog niet helemaal over uit. Op één of twee posities twijfel ik nog wel.”

Die twijfel gaat niet meer op voor de positie onder de lat. “Xavier is de eerste keeper”, zegt Stegeman, die zowel Xavier Mous als Michael Zetterer drie oefenwedstrijden liet spelen. “Het zijn twee verschillende soorten keepers. Ik vind Michael veel dominanter in het meevoetballen. Dat brengt risico met zich mee en dat heb je ook gezien in de voorbereiding (Zetterer leidde met foute passes twee tegengoals in tegen PAOK, MdR). Die fouten mag je maken, maar ik vind dat het nooit ten koste mag gaan van de resultaten. Dus daar moet hij een balans in zien te vinden. Xavier straalt wat minder dominantie uit achter de verdediging. In 'ball saves' is hij heel solide en dat heeft-ie vandaag ook laten zien. Het zit dicht bij elkaar, maar ik denk dat Xavier vandaag heeft laten zien dat hij een prima keeper is voor PEC Zwolle.”

Xavier Mous straalt van oor tot oor in gesprek met de pers na afloop van een wedstrijd waarin hij laat zien vooral uitstekende reflexen in huis te hebben. Hoogtepunt is een redding, op slag van rust, op een kopbal van dichtbij uit een mooi aangesneden vrije trap. “Ik had nog wel een paar moeilijke reddingen, maar als ik iets moet kiezen, was dat wel een hoogtepuntje ja. Ik heb het vertrouwen niet beschaamd denk ik.”

Meerjarenplan

Mous kreeg in de loop van de week te horen dat hij de eerste keeper zou worden. In een individueel gesprek met trainer Stegeman en keeperstrainer Jacques Storm lichtte Stegeman zijn keuze toe. “Er is altijd één teleurgesteld, dat had ik ook kunnen zijn. Wat de keuze ook is, daar moet je professioneel mee omgaan”, zegt Mous, die vind dat hij toe is aan het spelen in de eredivisie, een volgende stap in zijn ontwikkeling. Na een stapje terug van Ajax naar Cambuur is hij daarmee weer op de weg naar boven en dat past in het meerjarenplan van de 23-jarige doelman, die niet op zijn mondje is gevallen.

Belangrijke puzzelstukjes ontbreken

Een groot deel van de puzzel van Stegeman is gelegd, maar met Bram van Polen, Thomas Lam en Mike van Duinen in de lappenmand ontbreken er nog drie belangrijke puzzelstukjes. Met de schorsing van Kenneth Paal mist Stegeman in de eerste competitiewedstrijd drie potentiële basisspelers in de achterste linie. Als de laatste twee oefenwedstrijden, tegen Cambuur en tegen Asteras Tripolis een goede graadmeter zijn voor het basiselftal, dan staan er aan de start van het seizoen vier, vijf spelers die dit jaar zijn aangetrokken op het veld.

Aanwinsten

Een van de bekendste aanwinsten, de ervaren eredivisiespeler Ilias Bel Hassani, is in potentie de nieuwe smaakmaker, en voorin kan de creatieve, maar flegmatieke Dennis Johnsen waarschijnlijk op een basisplaats rekenen. Etiënne Reijnen is al gebombardeerd tot de man die voor rust moet zorgen van achteruit en de teruggekeerde Zwollenaar draagt dan ook de aanvoerdersband. De Japanse international Yuta Nakayama kan centraal achterin en op het middenveld uit de voeten, maar staat tegen Asteras linksback omdat, bij een gebrek aan verdedigers, Rick Dekker een linie naar achteren is geschoven om met Reijnen het centrale verdedigingsduo te vormen.

Hamer

Met een schitterende vrije trap zorgde Gustavo Hamer voor het enige doelpunt in het duel met de Grieken, die vier dagen eerder met 2-0 van Heracles Almelo verloren. De als rechtsback geposteerde middenvelder schoot van een kleine twintig meter de bal over de muur in de kruising. Hamer maakte sowieso indruk met zijn traptechniek. Na een kwartiertje verraste hij de Griekse doelman al bijna met een schot van grote afstand.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo