<< Ga terug

Stapje terug voor vrouwenteam Triade door versterkte degradatieregeling en blessureleed

Stapje terug voor vrouwenteam Triade door versterkte degradatieregeling en blessureleed
Team Triade, van voor naar achter: Marie Klein, Esmeralda Spek-Hovestad en Miranda Ruitenberg.
Foto: Christie Brouwer

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Vanwege een compleet verschillende degradatieregeling in de eerste divisie triatlon is de zestiende plaats van de vrouwen niet genoeg voor handhaving terwijl de achttiende plaats van de mannen zonder gevolgen blijft. Na zeven seizoenen op het tweede nationale niveau komt er daardoor een einde aan een mooie reeks voor de vrouwen van het Zwolse Triade.

Jaar in, jaar uit wisten de Zwolse vrouwen zich te handhaven in de steeds sterker wordende eerste divisie, maar aan die indrukwekkende reeks is nu een einde gekomen. Door een flink versterkte degradatieregeling, die pas na de start van het seizoen door de nationale triatlonbond (NTB) bekend werd gemaakt, doen zij na zeven jaren een stapje terug. De zestiende plaats, normaal gesproken goed genoeg voor handhaving, was niet genoeg om de plaats in de eerste divisie te behouden. De deelname van een tweede vrouwenteam, dat in de tweede divisie uitkwam, bleek vanwege blessures en ziekte bovendien een brug te ver.

In Vroomshoop stond er zondag een sterk Zwols vrouwenteam aan de start van een triatlon die de benaming ‘team time trial’ kreeg. Dat wil zeggen: 450 meter zwemmen, 18,6 kilometer fietsen en 4,9 kilometer lopen als viertal, waarvan er één mag afvallen. Het gaat dus om de eindtijd van de nummer drie. In een sterk deelnemersveld zetten Kimberly Kok, Marie Klein en Miranda Ruitenberg een keurige twaalfde tijd neer. Onderweg viel Esmeralda Spek-Hovestad af. Zij stapte na het fietsen uit de race omdat zij, licht geblesseerd, geen risico wilde nemen met het oog op een halve triathlon komend weekeinde in Frankrijk.

De sterke opstelling was niet representatief voor dit seizoen. Voor één van de vijf triatlons, in Weert, kreeg Triade zelf helemaal geen team aan de start. De krappe personele bezetting zorgde ervoor dat van het tweede team in de praktijk niets terecht kwam omdat iedereen nodig was voor het eerste. Door schade en schande wijs geworden richten de vrouwen hun pijlen volgend seizoen weer op één team.

Top drie in tweede divisie

Hoewel de degradatie het einde van een tijdperk markeert, kijken de vrouwen terug op een redelijk seizoen. Bovendien biedt de degradatie het team de kans om eindelijk weer eens bovenin mee te draaien. “We gaan ons best doen om in de tweede divisie de top drie te halen”, zegt Spek-Hovestad, die hoopt op verjonging voor volgend seizoen. Met name voor de wat kortere triatlons, waar meer explosiviteit wordt gevraagd, zijn jonge honden welkom. De vergrijzing is al jaren een punt van aandacht voor het relatief oude Zwolse team, maar blijft een grote uitdaging.

Slecht seizoen mannen zonder gevolgen

Met een twaalfde plaats in Vroomshoop eindigde zowel het vrouwen- als het mannenteam van Triade een teleurstellend seizoen met een hoge noot. Voor de mannen is dat met afstand de beste prestatie van dit seizoen. Een slecht seizoen blijft voor hen zonder gevolgen omdat er uit de eerste divisie mannen geen enkel team degradeert.

“Als het volgend seizoen zo gaat als dit seizoen, hadden we beter wel kunnen degraderen”, zegt Peter van Grootheest, 49 jaar en 'still going strong'. Met 'zo' bedoelt de routinier het worstelen met de bezetting van het eerste team, dat vorig seizoen maar net naast het podium greep. Dit seizoen was een podiumplek het doel, maar met de blessure van Matthijs Künzel (aanrijding) en de keuze van Tim Hezemans en Han-Peter Lucas om zich meer te richten op hun eigen wedstrijden, kwam daar niets van terecht. Het team van de Zwolse triatlonvereniging eindigde als achttiende en laatste in het klassement

Alleen in de vijfde en laatste wedstrijd van het seizoen, zondag in Vroomshoop, was de rode lantaarn niet voor Triade. Het viertal Richard Oosterbroek/Gert-Jan Smelt/Van Grootheest /Óscar Torrez Fernandez legde de 450 meter zwemmen, 18,6 kilometer fietsen en 4,9 kilometer lopen af in 1 uur en 18 seconden, goed voor een twaalfde tijd.

“We moesten elke keer op zoek. We konden wel gebruik maken van de mensen uit de lagere teams, maar niet te vaak, want dan mochten ze niet meer in de lagere divisie meedoen”, zegt Van Grootheest. “Als we compleet zijn en in vorm, kunnen we bovenin de eerste divisie meedoen.”Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo