De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Stadshagenrun: aantallen van 2000+ worden niet meer gehaald

Stadshagenrun: aantallen van 2000+ worden niet meer gehaald
Redactie: Mark de Rooij

STADSHAGEN – Met zo'n 1800 inschrijvingen (verdeeld over 5 km, 10 km en kidsruns met voor elk onderdeel ongeveer 600 lopers) had de organisatie van de EP Stadshagenrun niets te klagen, maar de aantallen van 2000+ worden niet meer gehaald.

Drie jaren geleden piekte het aantal naar 2200, en het is niet dat de loop nu zoveel minder populair is geworden in de laatste jaren. "Er zijn verschillende redenen. Er zijn enorm veel loopjes in de omgeving en ook rond deze periode", zegt Nathalie de Weerd van de organisatie. Een belangrijke oorzaak is ook dat het een aantal jaren geleden nog mogelijk was om bij afmelding het inschrijfgeld terug te krijgen. Daar werd gretig gebruikt van gemaakt en de vrijblijvendheid die deze mogelijkheid met zich meezeulde leverde de organisatie een bult werk op. “En we doen het met vrijwilligers, dus daar zijn we mee gestopt, bovendien zijn er altijd vaste kosten (hekken, tijdsregistratie etcetera). Er waren ook mensen die zich terugtrokken omdat het ging regenen ofzo”, aldus De Weerd, die weet dat er bij andere lopen ook geen restitutie (meer) mogelijk is.

Voor de editie van 2019 was het maar goed ook, voor de organisatie althans, dat er geen restitutie mogelijk was. De slechte weersverwachtingen kwamen uit bij de 5 kilometer. De KidsRun had het gelukkig droog en pas tijdens de 10 kilometer, het laatste onderdeel, klaarde het op.

De opbrengst van de door stichting Loopsport Zwolle georganiseerde Stadshagenrun (editie twaalf) gaat dit jaar naar twee goede doelen in plaats van één. Naast Jeugdfonds sport deelt Challenge Childhood Cancer in de opbrengst, tussen de vijf- en zesduizend euro.