De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Squashtalent Van der Vegt: 'Mooi NK-debuut, maar mentaal moet het beter'

Squashtalent Van der Vegt: 'Mooi NK-debuut, maar mentaal moet het beter'
Squash speler Henrico van der Vegt.Foto: Pedro Sluiter Foto 2017
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Mark de Rooij

(door Mark de Rooij)

AMSTERDAM - Met zijn laatste twee duels op de NK Squash is Henrico van der Vegt niet onverdeeld gelukkig, maar als zeventienjarige kijkt de Zwollenaar terug op een mooi debuut bij de Nederlandse titelstrijd voor senioren.

Laatste worden op een NK is natuurlijk niet wat je wilt, ook al is het een debuut, maar als leermoment zijn de wedstrijden in het hoofdtoernooi onbetaalbaar voor het Zwolse talent, die al blij was dat hij zich door de kwalificaties had geslagen. In het hoofdschema trad hij donderdag aan tegen lijstaanvoerder Piëdro Schweertman en over die partij is Van der Vegt goed te spreken. "Hij staat erom bekend geen punten weg te geven en het liefst alles met 11-0 te winnen, dus ik was trots op elk punt dat ik maakte", zegt Van der Vegt over de 11-3, 11-2, 11-6 nederlaag. Over zijn nederlaag van zaterdag is hij een stuk strenger. Roel Zwagerman was in het Frans Otten stadion te Amsterdam met 11-7, 7-11, 11-6 en 11-6 te sterk. "Die had ik moeten winnen, maar mentaal brak ik. Hij is een grote jongen en duwde me telkens een beetje weg als hij sloeg. Daar werd ik een beetje gek van en daar ging ik op reageren. Dat was wel zonde." Door dit verlies was Van der Vegt veroordeeld tot de strijd om plaats vijftien. Ondanks een 2-0 voorsprong in sets verloor Van der Vegt deze pot van Guido Ploem: 11-8, 11-4, 6-11, 10-12, 9-11.

Al met al kijkt de squashbelofte terug op een mooi debuut bij de senioren. "Ik heb heel veel geleerd dit toernooi. Ik was al trots dat ik hier stond", zegt Van der Vegt, die tegelijkertijd kritisch is. "Het tempo ligt veel hoger dus daar moet ik in mee en in mijn hoofd moet het ook beter." Vorig jaar verraste Van der Vegt door Nederlands kampioen te worden in de B-categorie.